Juraj Pokorný: Minister Glváč o záhadnom lietadle mlčí, exminister Galko prezrádza „pikošky“

0
Martin Glváč, minister obrany SR (Autor: SITA)

Investigatívne pátranie po pôvode záhadného stroja korunoval dnes úspech. Vysvitlo, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o štvormotorové nákladné lietadlo Hercules C-130 s americkou posádkou na palube. Vysvetlenie však, čo je paradoxné a zároveň príznačné, neposkytol ten, kto ho poskytnúť mal, čiže minister Martin Glváč (Smer-SD), ale jeho predchodca a poslanec Ľubomír Galko (SaS): „Toto lietadlo musí mať a podľa mojich informácií aj má podaný letový plán a lieta z jedného nemenovaného mesta. Zo záberov sa zdá, že predpisy boli dodržané a neletelo nižšie ako 300 metrov,“ naplnil aspoň čiastočne informačné vákuum exminister obrany.

Podľa neho išlo o taký typ letu, keď pilot letí za vidu a orientuje sa pomocou objektu na zemi. Vtedy je lietadlo povinné kopírovať terén a riadiť sa vizuálne. Na prípadný pohyb ďalších strojov v jeho okolí je pilot upozorňovaný. Napriek tomu, že nie je na radare, ostáva v spojení s riadiacim letovej prevádzky. Ľubomír Galko na brífingu prezradil ohľadom preletu v nízkej výške aj ďalšie „pikošky“. Napríklad otvorené dvere do nákladového priestoru, ktoré svedkovia videli, znamenajú počas nacvičovania výsadku materiálu alebo vojakov úplne normálnu záležitosť. „Inak sa lietadlo správa, keď letí s otvorenými dverami a inak so zatvorenými dverami,“ vysvetlil nechápavým.

Komunikačný odbor MO SR bol dnes už o niečo „zhovorčivejší“ a vo svojom stanovisku uviedol: „Prelet lietadla nad územím SR bol súčasťou vopred plánovanej a dlhodobo riadne koordinovanej výcvikovej aktivity spojeneckých vzdušných síl. Nejde teda o náš výcvik. Takéto prelety sa vykonávajú po štandardnom ohlasovacom a schvaľovacom režime pre prelety vojenských lietadiel nad územím členských štátov NATO. Na aktuálne prelety boli vydané riadne diplomatické povolenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v koordinácii so Vzdušnými silami Ozbrojených síl SR. Prelety boli riadne plánované a vopred koordinované s civilnými a vojenskými orgánmi Českej republiky, orgánmi riadenia civilnej letovej prevádzky nad územím SR, Ministerstvom obrany SR a Vzdušnými silami OS SR.“

Podľa najnovšej informácie televízie TA3 k nám inkriminované lietadlo priletelo z Česka. Predmetom výcviku tamojších pilotov spolu s americkými na území SR je riadenie taktického lietadla v neznámom prostredí.

Nikto nie je taký naivný, aby požadoval zverejniť podrobný rozpis utajených vojenských presunov po nebi. Je však nanajvýš kuriózne, keď prirodzený hlad po informáciách uspokojuje namiesto úradujúceho ministra jeho predchodca a až v reakcii naňho komunikačný odbor rezortu. „Samozrejme, že o tejto činnosti je informované aj ministerstvo obrany. Deje sa to s jeho súhlasom a činnosť vojenského lietadla nad územím SR musí byť nahlásená,“ potvrdil Galko, ako sa veci štandardne majú.

S exministrovou kritikou ministerstva za nedostatočné informovanie o lietadle možno tentoraz výnimočne súhlasiť. Trochu rozporuplne však vyznievajú jeho ďalšie slová, ktorými uzavrel svoj brífing: „USA sú naši spojenci a k nim sa treba prihlásiť a nielen s nimi robiť biznis. Pokiaľ sme a chceme byť plnohodnotným členom NATO, tak sa nemôžeme v záujme získania nejakých hlasov vyhýbať slovám ako americký, spojenci, USA a podobne.“ Ako keby sa takýmto spôsobom Glváča pýtal, prečo sa za svoju horlivú proamerickosť pred národom hanbí, a zároveň ustavičným rozprávaním o akýchsi „spojencoch“ zastieral podstatu. A tou je fakt, že v skutočnosti sa niektorí členovia slovenskej vlády vydali cestou výlučnej orientácie na Spojené štáty a v slepej podriadenosti voči všetkému, čo predstavuje ich národný záujem, prestali vnímať zdravú mieru.

Zdroje: TA3, TASR

Juraj Pokorný, článok publikujeme so súhlasom vydavateľa, pôvodný text nájdete na Zemavek.sk

- Reklama -