Hrnko: Keby SNS normálne fungovala, mohla profitovať na rozpade Smeru. Takto narastie balík nevoličov

0
Podpredseda SNS Anton Hrnko počas tlačovej konferencie po voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave 1. marca 2020. (Autor: TASR)

Čo si vy myslíte o konflikte v strane vášho bývalého koaličného partnera? 

Je to štandardná generačná výmena. Viac-menej je tam pnutie medzi straníckymi štruktúrami a straníckou verejnosťou. Štruktúry sú skôr na strane Roberta Fica, stranícka verejnosť na strane mladšej generácie. Otázka je, ako sa s tým Smer vyrovná. Nevidím veľkú šancu, že by došlo k zhode. Skôr sa liberálna časť oddelí. 

 

Podľa politológov má paradoxne, hoci to tak momentálne nevyzerá, väčšiu šancu Robert Fico než Peter Pellegrini a spol.

Rozumiem tomu. Vnútorná štruktúra strany je totiž skôr sociálno-konzervatívna, nie príliš liberálna. Keby mala SNS momentálne riadne vedenie a riadne fungovala, mohla by z toho profitovať. Ale v tejto situácii je to skôr tak, že strata voličov Smeru sa odrazí nárastom v balíku nevoličov. 

 

A ako to vyzerá so snemom SNS v septembri a voľbou nového vedenia? Andrej Danko si chce pozastaviť členstvo, z podpredsedov  vás, Jaroslava Pašku a Evy Smolíkovej sa nikto ku kandidatúre nehlásil. Ako to vyzerá?

Uvidíme, ako to vyjde, či sa dohodneme na nejakej prechodnej ére. Nie je veľmi nálada v strane vyberať nejakú mačku vo vreci, ale je tam snaha dať mladším šancu vybrať si. My starší im už len poradíme. 

 

Dlhodobo kritizujete nového ministra obrany Jaroslava Naďa z OĽaNO. Nazvali ste ho známym medzinárodným zbrojným lobistom a užívateľom rôznych benefitov z neziskových organizácií, platených zo zahraničia. Nahnevalo vás, že minister Naď sa nechal počuť, že Rusko ohrozuje našu bezpečnosť. Vraj podrýva našu príslušnosť k NATO, čím je minimálne bezpečnostnou výzvou, ak nie hrozbou pre Slovensko. Zároveň tvrdí, že Česko, Rakúsko, Poľsko, Maďarsko definujú Ruskú federáciu ako bezpečnostnú hrozbu, čo podľa vás nie je pravda, lebo citujem „pravdou je len to, že vo svojich vojenských stratégiách majú spomenuté, kto by mohol byť potenciálne ich vojenským protivníkom. A to je o niečom úplne inom”. Chcete sa k tomu bližšie vyjadriť? 

Ten človek mi už nestojí za komentár. Poviem len toľko, že bude robiť všetko preto, aby naplnil niečie ambície a nie sú to ambície jeho voličov. 

Autor: lb
 
- Reklama -