Hospodárske veľmoci eurozóny manipulujú východoeurópskymi štátmi, aby verili, že grécky problém poškodzuje ich ekonomiky. Píše v otvorenom liste maďarský expert na ekonomiku

0
Otvorený list odporcom pomoci Grécku (Autor: ReproFoto: Facebook)

„Drahí Slováci, Litovčania, Lotyši a Slovinci, som si istý, že ste sledovali v uplynulých dňoch, týždňoch a mesiacoch drámu, ktorá sa odohrala okolo Grécka,“ píše na úvod svojho otvoreného listu Pogatsa. „Musíte vedieť aj to, že keby Gréci zbankrotovali, prídete o väčšiu časť HDP ako napríklad Nemecko,“ pokračuje maďarský ekonóm.

Podľa Pogatsu sú obyvatelia krajín takzvaného východného bloku právom nahnevaní na to, že musia prispievať na pôžičky pre Grécko. Majú totiž oveľa nižšie príjmy, ako mali a dodnes majú Gréci. Pogatsa však poukazuje najmä na to, že väčšina peňazí, ktoré členské štáty eurozóny prispeli na pomoc Grécku, sa do Grécka nikdy nedostala.

„Najdôležitejšie je, že vaše peniaze neboli použité na pomoc Grécku, pretože je dobre známy fakt, že 90 % financií pre Grécko sa nikdy v Grécku neminul,“ tvrdí v otvorenom liste maďarský expert na ekonomiku eurozóny. Podľa Pogatsu „sa všetky peniaze, ktoré prišli do Grécka, obratom vrátili naspäť do Bruselu ako splátky dlhov, aby eurozóna zostala solventná“.

Zoltán Pogatsa sa v otvorenom liste východoeurópskym odporcom pomoci Grécku vyjadruje aj k výške platov, ktorá je tak často prepieranou témou, pokiaľ ide o pomoc Grécku. Väčšina ľudí si myslí, že príjmy Grékov sú oproti tým našim privysoké. „Nie je to tak, že by Gréci mali vysoké platy, ale vaše platy sú príliš nízke a je to preto, že nemáte dostatočne silné odbory, ktoré by dokázali vyjednať kolektívne zmluvy pre všetkých zamestnancov,“ píše na záver otvoreného listu Pogatsa. Podľa neho sú platy v krajinách západnej, južnej aj severnej Európy až o 10 % vyššie ako vo východoeurópskych štátoch.

Celý článok v angličtine si môžete prečítať TU

- Reklama -