Európska únia vedela prerozdeľovať migrantov. Prečo nie aj zdravotnícke pomôcky a financie pri koronavíruse? Pýta sa politológ Baránek

0
Politický analytik Ján Baránek. Reprofoto: Teraz.sk

“Vidím tu fanatikov, ktorí budú hájiť impotenciu EÚ pri pandémii korona vírusu vlastnými telami a argumentovať napr. týmto: Zdravotníctvo je v kompetencii členských štátov. No, ja napríklad viem, že Zem je guľatá. To je asi taký argument,” reaguje Baránek. 

Aktuálnu situáciu porovnáva s imigračnou krízou spred pár rokov. 

“Čo sa dialo vtedy? Nikoho z tých, ktorí dnes na obranu zbyrokratizovanej EÚ vypisujú o výlučnej kompetencii národných štátov v zdravotníctve, som nepočul hovoriť o tom, že aj prijímanie – alebo ak chcete „ubytovávanie“ cudzincov na vlastnom území je výlučne v kompetencii národných štátov. Tieto argumenty z ich úst nezazneli na obhajobu napríklad postoja Slovenska. Naopak. Dokonca hejtovali Maďarsko, ktoré vtedy len vyhlásilo, že ide dodržiavať zákony!!! Vtedy vrieskali o solidarite,”  hnevá sa Baránek, ktorý pripomína, že bol jeden z prvých na Slovensku, kto vyzval, aby sme prijímali imigrantov, ale kompatibilných, napr. kresťanov, čo ale nestačilo. 

Politológ  bilancuje, že EÚ vtedy pomaly každý týždeň zvolávala stretnutia ministrov vnútra, summity, nastoľovala otázku kvót, dokonca za ich neplnenie vymyslela „pokuty“ a tak ďalej. 

“A to všetko viac menej v rovine „non lege artis“ Lebo kríza. Tak láskavo, milí ľavicoví probruselskí kamaráti, použite aj teraz rovnaký meter. Keď ste vtedy boli schopní presadzovať svoje idey aj na úkor toho, že Vami preferované riešenia v prospech Bruselu, takisto boli v kompetencii národných štátov, robte to aj teraz! Netočte sa o 180 stupňov a neargumentujte zrazu národnou suverenitou s tým, že Brusel vlastne v tomto nemôže konať aj keby chcel! Lebo sme videli pri imigračnej kríze, že keď chce, tak koná. Aj non lege artis a na úkor suverenity národných štátov,” myslí si Baránek. 

Zároveň vyzval svojich kritikov,  aby začali vyzývať na solidaritu pri prerozdeľovaní nie imigrantov, ale zdravotníckych pomôcok či financií.

-lb-

- Reklama -