Zvrhlý kňaz desaťročia zneužíval deti. Vraj sa im to páčilo. A cirkev o tom vedela

    0
    Ilustračné foto: Katolícky kňaz počas omše (Autor: SITA)
    Reverend Louis Brouillard pracoval na ostrove Guam, ktorý patrí pod USA, od 40. do 70. rokov minulého storočia. Za tri dekády podľa vlastných slov zneužil približne 20 malých chlapcov, ale presný počet svojich obetí si 95-ročný kňaz už nepamätá. Ku všetkému sa teraz priznal a tvrdí, že cirkev o všetkom, čo robil, vedela, ale neurobila nič, aby ho zastavila. 
     
    Paradoxné je, že napriek priznaniu duchovného mu už za jeho činy nič nehrozí. Nejde pritom o jeho vek, ale o premlčaciu lehotu, ktorá v prípade obťažovania detí v USA uplynie po dvoch rokoch od daného činu. Brouillard však zneužíval chlapcov pred viac ako štyridsiatimi rokmi a tak mu dnes už žiaden súdny proces nehrozí. 

    Myslel, že sa to deťom páči…

    Šokujúce v tomto prípade je aj to, že reverend Louis Brouillard mal pocit, že nerobí nič zlé, protiprávne alebo zvrátené a dokonca mal vraj pocit, že sa zneužívanie jeho obetiam páči. „V tom veku som mal pocit, že to tie deti majú rady, tak som v tom pokračoval, ale teraz, samozrejme, viem, že to bolo nesprávne a platím za to,“ citovala duchovného agentúra Associated Press
     
    Podľa Brouillardovej výpovede o jeho činoch vedeli ostatní členovia cirkvi na ostrove Guam, ale nepovedali mu, aby s tým prestal a ani mu v tom nijako nebránili. Trestom mu boli len modlitby, pri ktorých mal svoje činy oľutovať. 
     
    Obete katolíckeho duchovného z Guamu sú dnes starí muži, ale napriek tomu stále pamätajú na zneužívanie. Dnes 73-ročný Leo Tudela dosvedčil, že ho reverend Brouillard zneužíval v 50. rokoch a pre Pacific Daily News uviedol, že bol svedkom zneužívania dvoch ďalších chlapcov. Všetko sa malo diať v čase, keď Brouillard pôsobil na farnosti Santa Teresita v meste Mangilao. 
     
    Tudela, ktorý bol pred vyše pol storočím obeťou pedofilného kňaza, sa nedávno zúčastnil na verejnom zasadnutí zákonodarcov na ostrove Guam a bojuje za to, aby prípady sexuálneho zneužívania detí neboli premlčané už po dvoch rokoch. 

    Pápežov boj 

    Brouillard prišiel o miesto na ostrove Guam pred tridsiatimi rokmi, ale podľa toho, čo povedal denníku The Independent, dostáva dodnes peniaze od katolíckej cirkvi, aj keď už dávno nie je v aktívnej službe. Tento kňaz však nie je jediný z ostrova Guam, na ktorého obete sexuálneho zneužívania spred niekoľkých dekád ukazujú teraz prstom. 
     
    Obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí padajú najnovšie aj na guamského arcibiskupa Anthonyho Apurona. Ten čelí internému vyšetrovaniu katolíckej cirkvi. Podľa samotných obetí ich arcibiskup zneužíval v 70. rokoch. 
     
    Pápež František proti zneužívaniu detí duchovnými ostro vystúpil už krátko po nástupe na čelo rímskokatolíckej cirkvi. Tento rok viackrát vyzval na „prísne potrestanie“ pedofilov a predstavil nový cirkevný zákon, podľa ktorého budú biskupi čeliť postihom, ak z radov cirkvi nevylúčia alebo nebodaj kryjú pedofilných kňazov. V minulosti sa objavilo viacero obvinení, že biskupi v prípade odhalenia pedofilných kňazov presúvajú týchto zvrátených duchovných na iné farnosti, len aby sa informácie nedostali na verejnosť. 
     
    - Reklama -