Zvrat vo vojenských povýšeniach. Z Glvačových rozdaných hodností platí iba jedna

    0
    Martin Glváč (Autor: SITA)

    Na ministerstve Petra Gajdoša, nominanta SNS, sa začala kontrola. Preverujú sa dokumenty o platnosti povýšení, ktoré na konci Ficovej II. vlády rozdal exminister obrany Martin Glváč svojim kolegom zo Smeru-SD.

    Podľa Aktuality.sk, ktoré sa odvolávajú na Denník N, sa aktuálny šéf obrany vyjadril, že z rozdaných Glváčových vyšších hodností platí iba jediné, to, ktoré udelil exministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi. Gajdoš zároveň potvrdil, že Glváčove návrhy na povýšenie ministrov existujú, no nikdy neboli riadne zaevidované. Medzi dokumentmi je aj povýšenie exministra Ľubomíra Jahnátka, ktoré je však neplatné, lebo v čase udeľovania hodnosti už mal viac ako 55 rokov a bol vylúčený z aktívnych záloh.

    Na smerácke povýšenia upozornil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý ešte koncom januára. Pavol Paška aj Ľubomír Jahnátek sa 1. marca 2016, krátko pred parlamentnými voľbami, stali plukovníkmi rozhodnutím svojho straníckeho kolegu, v súčasnosti už exministra obrany Martina Glváča. Paška mal vtedy 58 rokov, Jahnátek o niečo viac, 61 rokov. A tu vzniká problém, lebo podľa zákona č. 570/2005 Z. z. o brannej povinnosti to nebolo možné. Viac sme o tom písali TU.

    Kapitánska hodnosť predsedu parlamentu Andreja Danka, do ktorej ho povýšil minister Gajdoš, je platná.

    - Reklama -