Zvrat v Taliansku. Euroskeptici vyšachovali technokratov. Vládnuť predsa len budú

    0
    Luigi Di Maio (Autor: TASR)

    Podľa správy agentúry AP Conte pred novinármi prečítal zoznam budúcich ministrov, čo naznačuje, že prezident Sergio Mattarella už akceptoval všetky mená, ktoré navrhli uvedené strany “na druhý pokus”. “Budeme pracovať s odhodlaním na zlepšení kvality života všetkých Talianov,” povedal dezignovaný premiér.

    Conteho, ktorý zatiaľ nemá skúsenosti s politikou, navrhli uvedené strany prezidentovi ešte minulý pondelok ako kompromisného kandidáta na premiéra. Poverenie na zostavenie vlády však po niekoľkých dňoch vrátil.

    K jeho opätovnému povereniu zostavením vlády došlo po tom, ako lídri M5S a LN, Luigi Di Maio a Matteo Salvini, oznámili vo štvrtok dosiahnutie dohody o podobe spoločnej “politickej vlády”, čo má odvrátiť vymenovanie prechodnej vlády technokratov a vypísanie predčasných volieb.

    Podľa informácií DPA sa má stať Salvini ministrom vnútra, Di Maio zase prevezme post ministra práce.

    Predošlý pokus o zostavenie vlády M5S a LN, ktorú mal viesť Conte, stroskotal na nesúhlase Mattarellu s obsadením postu ministra hospodárstva euroskeptikom Paolom Savonom. Objavili sa tiež pochybnosti o Conteho kvalifikácii a taktiež špekulácie, že si prikrášlil životopis a zveličil svoj akademický kredit.

    Ekonóm a bývalý predstaviteľ Medzinárodného menového fondu (MMF) Carlo Cottarelli, ktorého Mattarella po minulotýždňovom neúspechu Conteho požiadal o vytvorenie vlády technokratov, vo štvrtok oznámil, že sa tejto úlohy vzdáva. Ako povedal po večernom stretnutí s Mattarellom, vytvorenie takéhoto kabinetu “už nie je nutné”.

    Podľa pôvodných informácií sa malo stretnutie Mattarellu s Contem uskutočniť až v piatok večer.

    - Reklama -