Zvolenie Webera za predsedu Európskej komisie by bolo dobré pre strednú Európu, tvrdí maďarský politológ Deák

    0
    Viktor Orbán a Manfred Weber (Autor: TASR)

    Nemec Weber, ktorý je ako šéf skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente stredopravicovým kandidátom, má podľa tohto maďarského politológa oveľa bližšie k strednej Európe než doterajší predseda EK Jean-Claude Juncker, ktorý tento región nepoznal.

    “Ak zvolia za predsedu EK Webera, tak spory, ktoré teraz sú medzi krajinami strednej Európy a Bruselom, sa s veľkou pravdepodobnosťou budú dať kompromisnou cestou vyriešiť,” zdôraznil Deák.

    Podľa neho zostáva otázkou, nakoľko tento bavorský politik ustúpi zo svojich princípov, keď bude musieť vyjednávať s ľavicovoliberálnymi stranami.

    Maďarský expert pripomenul, že vyzývateľom Webera je bývalý fínsky premiér a podpredseda Európskej investičnej banky (EIB) Alexander Stubb, ktorý presadzuje Junckerovu líniu a chce zrealizovať liberálne predstavy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. “Jeho zvolenie by mohlo viesť až k roztržke v rámci európskych ľudovcov, aj keď Stubb v súčasných pomeroch síl nemá veľké šance na úspech,” uzavrel Deák.

     

    - Reklama -