Zverstvá, o ktorých sa nesmelo hovoriť: Tam sa znásilňovalo, vraždilo… Znalec Francúzska odkrýva nánosy špiny z tábora v Calais

    0
    Docent Jan Eichler (Autor: ReproFoto, ČT)

    Eichler uvádza, že Francúzi vláde aj prezidentovi vytýkajú, že nechali problém s utečeneckým táborom v Calais dlho ladom, akoby sa ich skoro ani netýkal.

    „Organizovali sa tam protestné akcie, ale parížska vláda nepomohla. Dokonca zaznievali požiadavky, aby bola nasadená armáda. Namiesto toho tam však nasadzovali hlavne políciu a strážne zbory. Ale strážnici už boli preťažení, prepracovaní,“ načrtol analytik situáciu okolo utečeneckého tábora. V ňom podľa Eichlera veľmi často dochádzalo k útokom na strážnikov aj hasičov, ktorí tam vraj niekedy museli vyraziť aj 10-krát až 15-krát za deň. A zakaždým ich migranti napadli, zakaždým im ničili a demolovali ich vozy.

    Analytik ďalej poukázal na to, že na jednej z úradmi nepovolených manifestácií, kde sa skandovalo „tu sme doma my“ či „Francúzsko je diktátorský štát, migranti preč“, zatkli generála výsadkových vojsk a bývalého veliteľa cudzineckej légie. Štyri hodiny ho vypočúvali a nakoniec mu zakázali nosiť uniformu na verejnosti. „To vyvolalo obrovské protesty. Vo Francúzsku vzbudzujú generáli veľkú úctu a navyše výsadkár, ktorý je predsedom združenia francúzskych výsadkových veteránov, a jemu zrazu zakážu uniformu,“ opísal Eichler s tým, že Francúzov najviac naštvalo, že generálovi zakázali nosiť uniformu, zatiaľ čo utečencov nechávajú na pokoji.

    „Tam sa znásilňovalo, tam napádali policajtov, tam sa vraždili medzi sebou, zneužívali vlastné deti… Boli tam strety medzi Afgancami navzájom, medzi Afganci a Sýrčanmi, medzi Arabmi a Afričanmi, ktorí tam boli napríklad z Eritrey, a im sa nestalo nič. To vyvolalo túto polarizáciu,“ objasnil analytik.

    Zatiaľ čo medzi vládnymi činiteľmi prevláda politická korektnosť, teda popieranie súvislosti medzi prisťahovalcami a teroristickými útokmi, radoví Francúzi majú obavy, že čím viac prisťahovalcov tam bude, tým vyššia bude kriminalita a tým vyššia bude pravdepodobnosť teroristických útokov. Proutečenecké postoje podľa jeho slov zastávajú hlavne predstavitelia intelektuálskych a umeleckých kruhov.

    Eichler upozorňuje, že do paľby kritiky sa dnes dostávajú aj novinári, ktorým ľudia vytýkajú, že dlho tieto problémy zamlčovali. „Prišla tam kanadská študentka žurnalistiky, aby s nimi robila rozhovory, a oni ju tam znásilnili. A o tom sa nesmelo dlho písať. Znásilnili tam francúzsku reportérku, mnoho mladých dievčat, ktoré išli okolo. Dlho sa o tom nepísalo, až teraz sa všetko prevaľuje,“ podotkol analytik.

    Za dvadsaťšesť rokov pritom počty nelegálnych migrantov prudko narástli a stále rastú. „Vždy, keď chcú niekoho vyhostiť, niekto usporiada manifestáciu, kde sa kričí: dajte im papiere, legalizujte im pobyt. Dostali sa do vlastnej pasce. Oni už ani nevedia, koľko majú tých prisťahovalcov, pretože si zakázali ich evidovať. Pretože ich deti sú už Francúzi. Aj keď sa ako Francúzi nesprávajú a nesplynuli s francúzskym prostredím,“ zdôraznil Eichler.

    Celé vystúpenie Jana Eichlera na ČT si môžete pozrieť TU.

    autor: luš

    - Reklama -