Zverejnené maily českého premiéra spôsobili škandál. Zmanipulované prieskumy. A čo sa v nich hovorí o Ficovi?

    0
    Zľava: Robert Fico, premiér SR s Bohuslavom Sobotkom, premiérom ČR (Autor: SITA)

    Poradca premiéra Sobotku (ČSSD) Oto Novotný sa pustil do šéfa prieskumnej agentúry STEM a sociológa Jána Hartla. Nepáči sa mu totiž, že konkurenčnej strane Andreja Babiša nameral viac ako ostatné agentúry. V mailovej komunikácii sa spomína aj agentúra Median, ktorá robí prieskumy aj na Slovensku.

    Zlé prieskumy

    „Vážený pán riaditeľ, prepáčte, ale musím otvorene konštatovať, že ste mi svojím posledným prieskumom poriadne skomplikovali život… Len ťažko môžem obhajovať relevantnosť našich výsledkov, keď STEM ako jediná agentúra zo všetkých ostatných (Median, SANEP, CVVM) vykazuje v období od 3. 9. – 15. 9. výrazne vyšší podiel voličskej podpory pre ÁNO v porovnaní s ČSSD (u ktorej všetky agentúry vykazujú porovnateľné výsledky),“ napísal Novotný. Tieto čísla premiérov poradca považuje za problém, kladie si podmienky pre ďalšiu tvorbu prieskumov a chce preto ísť s Hartlom na „vážny pohovor“. Šéf STEM túto konverzáciu pre české médiá nechcel komentovať.

    Medzi nami, o Ficovi…

    Novotný sa v mailoch vyjadruje aj k slovenskej strane Smer a jej predsedovi Robertovi Ficovi. V maile, kde Sobotkovi posiela podklady pre decembrový snem strany Smer, konštatuje:„Vážený pán premiér, posielam ti návrh téz tvojho prejavu na zjazd Smeru. Medzi nami, o tejto strane, ale hlavne o jej predsedovi si myslím svoje,“ píše vo zverejnenom maile.

    Celý článok nájdete TU.


     

     

    - Reklama -