Zúfalý úradník zo sociálneho odboru prehovoril. Žiadatelia o azyl si vraj žijú ako králi

    0
    Migranti sa ešte v autobuse tešia z príchodu na hraničný priechod medzi maďarským Hegyeshalomom a rakúskym Nickelsdorfom (Autor: SITA)

    Prísne utajené stretnutie sa uskutočnilo v Café Aida na námestí pri slávnom Dóme svätého Štefana a nemenovaný úradník bol podľa redakcie Krone veľmi nervózny. „Prosím vás, môžete mi sľúbiť, že nikde nebudete citovať moje meno? Keby sa o tom niekto dozvedel, okamžite by ma vyhodili,“ cituje Krone svoj zdroj, ktorý redakcii odovzdal objemné šanóny obsahujúce mnohé závažné informácie. „My úradníci sa nesmieme na nič pýtať, musíme len slepo plniť príkazy nadriadených,“ sťažuje sa anonym.

    „Musíme sa na všetkých prichádzajúcich žiadateľov o azyl len usmievať a plniť ich priania. Ja a moji kolegovia tak každé ráno vybavujeme požiadavky až 500 ,zákazníkov‘ s utečeneckými koreňmi,“ tlmočí Krone výpoveď zúfalého úradníka a uvádza konkrétne prípady flagrantného zneužívania štedrého sociálneho systému. „Jeden zo žiadateľov o azyl poberá na svoju manželku a päť detí sociálne príspevky vo výške minimálne 3 300 eur. Táto suma pritom prevyšuje priemernú hrubú mzdu rakúskeho zverolekára či zamestnanca aerolínií.“

    Niektorí prisťahovalci však poberajú v rámci sociálnych dávok ešte oveľa vyššie sumy. „Jeden taký cudzinec žije vo Viedni už niekoľko rokov a stále je nezamestnaný. Na seba a svojich jedenásť detí berie mesačne 5 200 eur čistého. Podobné sumy, avšak v hrubom, poberajú v Rakúsku špecialisti v odbore IT a o polovicu menej špecializovaní remeselníci. Ďalší konkrétny príjemca sociálnych dávok dostane vďaka svojej manželke a desiatim deťom 3 580 eur mesačne,“ uvádza Krone.

    Nemenej náročný je aj ďalší žiadateľ o azyl, ktorý zatiaľ žije v Rakúsku sám. Požaduje však od úradov, aby si mohol do krajiny priviesť aj svoju manželku a pätnásť detí. V takom prípade by podľa Krone inkasoval 6 600 eur čistého mesačne. To je viac, ako zarába v Rakúsku všeobecný lekár. „Tieto prípady bohužiaľ nie sú ojedinelé. Okrem príspevkov na deti dostávajú žiadatelia o azyl spätne peniaze na nájom. Všetko by mali doložiť pomocou dokumentov s pečiatkou, čo sa však nedeje.“

    Ďalším problémom sú podľa úradníka zo sociálneho odboru vo Viedni falošné pasy žiadateľov o azyl. „Vôbec nič o tých ľuďoch nevieme. Kto kontroluje, či sú vôbec ich deti v Rakúsku? Často ani fotka na dokumente vôbec nekorešponduje s ich skutočným vzhľadom. Ja osobne nemám nič proti cudzincom a ani nie som voličom Slobodnej strany Rakúska, ale to, čo sa tu deje, je skrátka neuveriteľné,“ cituje Krone, ako sa rozčuľuje úradník, a dodáva, že na ich oficiálnu otázku odpovedal sociálny odbor s tým, že je všetko „v najlepšom poriadku“.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -