Zúfalstvo pravice a naivná Hlávková? To, čo sa teraz deje, nie je náhoda, tvrdí Jarjabek

    0
    Dušan Jarjabek (Autor: SITA)

    Profil politika na PL slúži na spájanie poslanca a občana. Zástupca najväčšej vládnej strany Smer-SD Dušan Jarjabek podobne ako jeho kolegovia z Národnej rady Slovenskej republiky dostáva na profile otázky od našich čitateľov. Prinášame vám sumár toho najzaujímavejšieho, čo ste sa Dušana Jarjabka v uplynulých dňoch opýtali.

    Mikloš mi v našej politike vôbec nechýba

    Čitateľ Parlamentných listov položil smerákovi Dušanovi Jarjabkovi priamu otázku, či na Slovensku chýbajú politici, ktorí uvažujú, že sa vrátia na politickú dráhu, ako napríklad exminister financií Ivan Mikloš. Na priamu otázku dostal čitateľ aj priamu odpoveď. „Mne teda I. Mikloš vôbec v našej politike nechýba, nezabudol som, ako chcel s P. Ruskom predávať novú budovu SND svojmu grécko-americkému kamarátovi!“ píše Jarjabek.

    Okrem Mikloša sa v diskusii objavuje aj meno prezidenta Andreja Kisku či expremiérky Ivety Radičovej. Z toho vyplynula ďalšia otázka, a to, či toto zahusťovanie politického priestoru nesvedčí o hone na Smer. „Tá mobilizácia', na ktorú upozorňujete, podľa mňa nie je o hone na SMER',“ odpovedá smerák a pokračuje, „ale skôr o zúfalstve na pravej strane politického spektra. Akurát sa mi vidí, že pokusy o recykláciu tých, ktorí sa už verejnosti predviedli, nebude žiadne terno'.“

    Fabulácia mladej slečny?

    Čitatelia PL neobišli ani tému posledných dní – podozrenia zo šafárenia s verejnými zdrojmi v ministerstve zahraničných vecí pod taktovkou šéfa rezortu diplomacie Miroslava Lajčáka. Čitateľ upozorňuje na to, že aj tieto obvinenia sú príkladom klasických obvinení bez dôkazov, a rovnako upozorňuje na to, že exzamestnankyňa ministerstva Zuzana Hlávková vyzerá trocha naivne a predpokladá, že ju asi niekto politiky zneužil.

    „Pozrite sa, každý, kto niečo robí, môže urobiť chybu. A pán minister Lajčák v tomto roku toho urobil neobyčajne veľa, veď jeho rezort niesol hlavnú ťarchu povinností spojených s naším predsedníctvom v EÚ,“ začína obhajobu Lajčáka jeho poslanecký kolega. „Ale to, že mladú slečnu niekto polroka kdesi v ústraní motivovala pripravoval na bombastické mediálne vystúpenie, to podľa mňa nebola náhoda,“ objasňuje Jarjabek a pokračuje, „celkom by som veril tomu, že táto mladá dáma netuší, čo je to honorár, a sama od seba asi ani nemôže vedieť, že amatéra účinkujúceho na nejakom podujatí usporiadateľ odmení pozvaním na večeru, pretože on tvorí pre svoje potešenie, ale profesionálny umelec dostane zmluvu, pretože sa umeleckej tvorbe venuje ako svojmu povolaniu.“

    Podľa jeho slov Hlávková nemusí mať predstavu, koľko stojí angažovanie orchestra, zboru či sólistu, aby vystúpili na nejakom podujatí, a aké ďalšie náklady sú s tým spojené. Jedným dychom tiež dodáva, že možno predpokladať, že z bulváru jej nie je neznáme, že hviezdy populárnej scény si často dávajú veľmi zaujímavé podmienky od občerstvenia v šatni cez dopravu súkromným lietadlom a podobne. „Iste, prezentácia loga slovenského predsedníctva sa mohla urobiť, obrazne povedané, za päť korún' v zasadačke ministerstva,“ pokračuje smerák, ale bola by to podľa jeho slov škoda, pretože by sa o nej nik nedozvedel. Práve z tohto dôvodu sa vraj zvolila verejná prezentácia spojená s istou „šou“, aby sa tento fakt do médií dostal, a to znamenalo, že vznikli aj isté náklady.

    „Mimovládkari“ budú raz veľmi prekvapení…

    „Ja nemám dôvod pochybovať o tom, že úrad ministra Lajčáka fungoval v tejto veci profesionálne a neurobil chybu,“ vyznáva sa Lajčákov stranícky kolega a pokračuje, „ale ak sa na tlačovke, kde táto bývalá referentka ministerstva informovala o svojich dojmoch, okolo nej pohybovali ľudia, ktorých dlhodobo vidno pri každom pokuse o škandalizáciu slovenskej vlády, ľudia, ktorí neváhajú urobiť čokoľvek, aby verejnosti vsugerúvali pocit, že túto vládu treba zvrhnúť, nech sa deje, čo sa deje, a nech voľby dopadli, ako dopadli, nebude to asi len taká náhoda. Navyše ak sa to všetko stane týždeň predtým, ako sa Miroslav Lajčák stane kandidátom na predsedu Valného zhromaždenia OSN.“

    „Myslím, že títo mimovládkaribudú raz veľmi prekvapení, keď sa väčšinová spoločnosť rozhodne primerane a rázne zareagovať na ich konanie…“ uzatvára Jarjabek tému.

    Všetko sa prehnane politizuje

    Pozornosti čitateľov neunikli ani vyjadrenia poslanca SNS Antona Hrnka na adresu verejnoprávnej televízie RTVS, že jej riaditeľ Václav Mika svoju kapacitu v tejto inštitúcii už vyčerpal a že RTVS neslúži ani opozícii, a ani koalícii, ale niekomu tretiemu. Čitateľ sa taktiež dopytoval, či vníma túto kritiku zo strany Hrnka za snahu ovládnuť televíziu stranou SNS.

    „Ja vyjadrenie kolegu Hrnka nevnímam ako snahu o ovládnutieRTVS, ale ako obyčajný – a treba dodať, že zďaleka nie výnimočný! – prejav nespokojnosti človeka, ktorý platí koncesionársky poplatok, s tým, čo za svoje peniaze od RTVS dostáva,“ vysvetľuje svoj uhol pohľadu Jarjabek.

    Jedným dychom dodáva, že ani sám sa netají tým, že zďaleka nie všetko, čo RTVS ponúka, má aj charakter služby verejnosti a že mu v programe STV a SRo všeličo „verejnoprávne“, naopak, chýba. Ako jeden z problémov vníma to, že sa všetko priveľmi politizuje. „Ak pán poslanec Hrnko povie, že nie je spokojný s nejakou reláciou STV, hneď sa to interpretuje ako nesúhlas SNS so smerovaním televízie, ak niektorý poslanec opozície má výhrady voči nejakej relácii trebárs v TA3, hneď sa vyhlasuje, že TA3 niekomu slúži,“ vykresľuje.

    Podľa jeho slov ho ako člena a predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá teší, že Václav Mika bude pravdepodobne po dlhom čase prvým riaditeľom, ktorého politici z jeho funkcie predčasne neodvolali, a bude môcť podať odpočet zo svojho pôsobenia.

    - Reklama -