Zrušte základňu Nočných vlkov. Osobnosti vyzývajú najvyšších ústavných činiteľov, aby konali

    0
    Fedor Gál (Autor: SITA)

    “V čase 50. výročia augustovej okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy sa aktivizuje v rámci ruskej hybridnej vojny proti EÚ, NATO a Slovensku aj ruský motorkársky gang Noční vlci, ktorý je od roku 2014 na sankčnom zozname USA. U nás sú Noční vlci známi od čias obsadenia Krymu a ruskej invázie na Ukrajinu ako Putinova paramilitárna avantgarda a ich vodca Alexander Zaldostanov má v rámci protiruských sankcií zakázaný vstup do EÚ,” uvádza sa vo vyhlásení s tým, že Noční vlci majú zakázaný vstup aj do Poľska, na Slovensku sú však vítaní pod pláštikom nevinných motorkárskych výjazdov a muzeálnych aktivít.

    “V Dolnej Krupej vzniklo zariadenie, ktoré nemá v štátoch euroatlantického spoločenstva obdoby. Majiteľ Jozef Hambálek tu zastrešil Nočných vlkov pod novozaložené občianske združenie NV Európa a sám sa nechá oslovovať ako šéf ich 'európskeho štábu'. Vznikol bojový priestor, v ktorom môže paramilitárna organizácia Slovenských brancov bez legálneho statusu cvičiť s bojovou technikou získanou pokútnym spôsobom,” varujú signatári a dopĺňajú, že toto všetko sa deje neďaleko atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. A vzhľadom na to, že Jozef Hambálek má do nej otvorený vstup, je to podľa osobností značné bezpečnostné riziko najmä pre obyvateľov Slovenskej republiky.

    “Toto bezpečnostné riziko sa spája s prepojením Nočných vlkov na Jozefa Hambálka a jeho prostredníctvom s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD) a Ladislavom Bašternákom. Preto je znepokojivé, že na rozdiel od ministerstiev zahraničných vecí, obrany a hospodárstva nezaujalo ministerstvo vnútra a polícia pod vedením ministerky a bývalej spolupracovníčky Kaliňáka Denisy Sakovej (Smer-SD) adekvátny postoj,” tvrdia.

    Osobnosti preto žiadajú najvyšších ústavných činiteľov, aby urobili všetky potrebné kroky na ukončenie činnosti Nočných vlkov na Slovensku, na zrušenie “základne” Jozefa Hambálka v Dolnej Krupej a na vyrovnanie sa s neregistrovanou organizáciou Slovenských brancov. “Zároveň žiadame, aby polícia a orgány činné v trestnom konaní vyšetrili vo všetkých súvislostiach, či pri ich činnosti nedošlo k porušeniu zákonov,” dodali.

    Ako uvádza denník Sme, pod dokumentom sú podpísaní napríklad Grigorij Mesežnikov, Juraj Mesík, Jaroslav Naď, Juraj Smatana, Peter Zajac, Fedor Gál, Zuzana Čaputová, Ondrej Dostál, Juraj Droba, Martin Klus alebo Ladislav Snopko.

    Koaličný Most-Híd uviedol, že prítomnosť akýchkoľvek polovojenských jednotiek na území Slovenska je nežiaduca, či už ide o slovenské alebo zahraničné zoskupenia. “V dobe, keď svet znepokojujú hybridné vojny, by sme mali byť obzvlášť opatrní pri bagatelizovaní aktivít organizácie Noční vlci na našom území. Most-Híd bude so zvýšeným záujmom sledovať, či ministerstvá vnútra a zahraničných vecí využijú svoje kompetencie na monitorovanie týchto aktivít a prípadné kroky, ktoré v tomto smere podniknú,” avizujú bugárovci.

    O objekte Nočných vlkov v Dolnej Krupej pri Trnave sa začalo hovoriť pred niekoľkými dňami. Polícia uviedla, že vojenské stroje, ktoré sa v areáli nachádzajú, sú vraj historickými exponátmi, ktoré by mali byť vystavené a prístupné verejnosti na jeseň. Časť techniky je tiež majetkom občianskeho združenia, ktoré je členom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR a podľa zákona o ochrane pred požiarmi plní úlohy obecnej hasičskej jednotky. “Pre úplnosť, združenie sa vo svojej činnosti okrem iného venuje aj prestavbe starej vojenskej techniky na funkčné hasičské vybavenie súvisiace napríklad s transportom záchranných zložiek pri mimoriadnych udalostiach,” doplnil hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

    - Reklama -