Zrušte amnestie. Verejnosť dala svoj názor jasne najavo, vyzýva známa mimovládka

    0
    Vladimír Mečiar v minulosti (Autor: TASR)

    Návrhy na zrušenie amnestií majú prísť na rad na začiatku parlamentnej schôdze, ktorá sa začne v utorok 21. marca. Na stole je návrh ústavného zákona na zrušenie amnestií od Jána Budaja (OĽaNO-NOVA), ale aj koaličné riešenie. To pozostáva z viacerých krokov, podľa koalície je však na rozdiel od opozičného návrhu ústavne čisté. Ani jeden z návrhov nemá nateraz úspech istý. VIA IURIS vyzýva politických lídrov, aby hľadali zhodu na spôsobe zrušenia Mečiarových amnestií. 

    “Slovensko nikdy nebolo tak blízko historickej šance zrušiť Mečiarove amnestie. Nikdy doteraz tu nebola taká široká zhoda medzi politickými stranami, odbornou a laickou verejnosťou na potrebe vysporiadania sa s touto nespravodlivosťou z minulosti. Preto sme vyzvali politikov, aby našli širšiu dohodu na spôsobe zrušenia amnestií. Verejnosť dala svoj názor jasne najavo, teraz majú konať politici,” vyhlásila advokátka a programová riaditeľka VIA IURIS Zuzana Čaputová.

    VIA IURIS tiež politikom pripomenula, že zrušenie amnestií prijatím ústavného zákona podporuje 63 percent občanov SR. Toto riešenie má podľa februárového prieskumu verejnej mienky agentúry Focus väčšinovú podporu u voličov všetkých parlamentných politických strán.

    O zrušení Mečiarových amnestií má dnes okrem poslaneckého grémia hovoriť aj prezident SR Andrej Kiska na stretnutí s právnikmi a sudcami, ktorí vydali spoločné vyhlásenie obhajujúce rušenie Mečiarových amnestií prijatím ústavného zákona. Podľa nich je to možné. Viacerí tvrdia, že netreba také komplikované riešenie, ako navrhuje koalícia.

    Koaličné riešenie pozostáva z viacerých zmien, ktoré sa majú prijať v zrýchlenom režime. Národná rada SR má zmenami v Ústave SR dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné.

    - Reklama -