Zrušenie milosti pre Kočnera? SaS sa snaží od neho teatrálne očistiť. Sulík nemá morálne právo niekoho obviňovať. Vytĺkanie politického kapitálu, zaznelo zo Smeru

    0
    Richard Sulík a Marian Kočner (Autor: TASR)

    Pred vyše rokom Národná rada (NR) SR zrušila Mečiarove amnestie, lebo odporovali princípom demokratického a právneho štátu. „Súčasťou tohto rozhodnutia bolo aj zrušenie milosti Michala Kováča svojmu synovi. Už vtedy sme namietali, že takýto postup je nelogický, keďže Kováč ml. nečelil podozreniam z podvodu sám, ale spolu s Marianom Kočnerom. Boli to však poslanci Smeru-SD, ktorí ponechanie milosti Marianovi Kočnerovi obhajovali tak, že boli ochotní zablokovať zrušenie Mečiarových amnestií,” uviedol podpredseda SaS Ľubomír Galko.

    Z tohto dôvodu skritizoval Galko smerákov. „Viac im záležalo, aby si ho nepohnevali. Dnes je však iná doba a treba učiniť spravodlivosti zadosť a odstrániť anomáliu, keď o milosť Michala Kováča prišiel len jeho syn a nie aj Marian Kočner,” odkázal Galko s tým, že návrh ústavného zákona bude možnosťou reparátu a testom charakteru koaličných poslancov. Viac sme o tom písali TU.

    Líder koaličného Mosta-Híd Béla Bugár vlani na otázku, prečo nezrušili milosť aj Marianovi Kočnerovi, odvetil, že to bol kompromis vo vládnej koalícii. „Ak chcete v koalícii výsledok, musíte dosiahnuť kompromis. Inak nemáte nič,” povedal.

    Kritika zo Smeru: Vytĺkanie politického kapitálu

    A ako by k zrušeniu milosti pre Mariana Kočnera pristupovali poslanci Smeru teraz? Podpredseda NR SR a zároveň aj podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD Martin Glváč návrh opozičnej strany kritizuje. „V prvom rade žiadny návrh nebol konzultovaný ani predložený, nikto ho zatiaľ nevidel, takže sa nie je k čomu vyjadrovať. Osobne si myslím, že ide iba o priehľadnú snahu SaS teatrálne sa očistiť od Mariána Kočnera, ktorého ich predseda žiadal o lustrovanie ľudí na kandidátku SaS, nehovoriac o ich pravidelných raňajkových posedeniach,“ povedal pre Parlamentné Listy Glváč.

    Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej zo Smeru sa k celej veci nevedel vyjadriť. „Neviem, taký návrh som ešte nevidel,“ reagoval stručne Madej.

    Madejov stranícky kolega Marián Kéry naopak hovorí o populizme zo strany SaS. „V prvom rade by som chcel, aby sa riešili obvinenia týkajúce sa Mariana Kočnera a či stojí za vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, alebo nie. Pre mňa návrh SaS momentálne nie je priorita. Ak by k hlasovaniu o zrušení milosti pre Kočnera prišlo, nemal by som s tým problém, toto mi však príde ako vytĺkanie politického kapitálu zo strany SaS,“ myslí si Kéry.

    Poslanec za Smer zároveň pripomína stretnutia Kočnera s Richardom Sulíkom. „Tento človek, ktorý bol predseda parlamentu a druhý najvyšší ústavný činiteľ, sa stretával s pánom Kočnerom. Dokonca sa radili, ako postupovať v dôležitých otázkach fungovania štátu. Sulík nemá morálne právo, aby obviňoval niekoho iného. On sa chce nejakým spôsobom dištancovať od Kočnera a tak ho hádže do osídiel našej politickej strany. Tieto hry pána Sulík odmietam,“ uzavrel Marián Kéry.

    - Reklama -