Zrušenie kotlebovcov? Rozhodnutie sa odkladá

    0
    Na snímke predseda strany ĽSNS Marian Kotleba (uprostred) a právni zástupcovia strany Radovan Hrádek (vľavo) a Tomáš Rosina (Autor: TASR)

    Zástupca Generálnej prokuratúry (GP) SR Ivan Minár v záverečnej reči trval na argumentoch týkajúcich sa protirómskych prejavov strany. Opieral sa aj o vyjadrenia strany na adresu súčasného systému v štáte, ktorý podľa jeho slov označili za totalitný. Vidí tu podobnosť s vojnovým Slovenským štátom. “Samozrejme, že tento proces nesie politické znaky. Veď predsa odporcom je politická strana,” reagoval na tvrdenia protistrany, ktorá namietala politickosť návrhu.

    Obhajoba návrh na rozpustenie strany naďalej odmieta, nevidí dôvody na rozpustenie strany. Predseda a štatutárny zástupca ĽSNS Marian Kotleba tvrdí, že žalobca nepredložil žiaden konkrétny dôvod, ktorý by dostatočne odôvodňoval návrh na rozpustenie strany.

    Priebeh verejného zasadnutia, ako aj zhromaždenia prívržencov ĽSNS, sledovalo 51 akreditovaných novinárov a ďalších približne dvadsať médií. Medzi nimi boli aj zástupcovia zahraničných médií z Českej republiky, ale aj britskej agentúry Reuters či americkej AP.

    Pojednávanie sprevádzal aj protest prívržencov ĽSNS, ktorí sa spred budovy NS SR presunuli pred Generálnu prokuratúru SR. Bolo ich zhruba 300, priebeh protestu bol pokojný. Polícia situáciu monitorovala.

    Počas utorkového pojednávania mali z dôvodu mimoriadnych bezpečnostných opatrení zamestnanci Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, ktoré sídli v jednej budove s NS SR, možnosť pracovať z domu.

    Návrh na rozpustenie strany podal na NS SR generálny prokurátor Jaromír Čižnár v máji 2017, teda takmer pred dvoma rokmi. 

     

    - Reklama -