Zrušenie amnestií opäť vytiahlo na svetlo aj Annu Remiášovú: Nech mi vráti syna, odkazuje Mečiarovi. Aký to môže mať ďalší dosah, hodnotí Žitný

    0
    Vladimír Mečiar v minulosti (Autor: TASR)

    Plénum Ústavného súdu SR v stredu potvrdilo, že amnestie udelené expremiérom Vladimírom Mečiarom a milosť udelená exprezidentom Michalom Kováčom svojmu synovi neplatia. Viac sme o tom písali TU a o reakciách politikov na tento krok TU.

    Poslanec za Obyčajných ľudí Ján Budaj sa dnes vyjadril, že je rád, že prišlo k zrušeniu amnestií. Myslí si, že najväčším pričinením bola vytrvalosť a tlak verejnosti.

    „Dvadsať rokov amnestie chránili rôzne komunistické a nacionalistické strany. Dvadsať rokov sa odkladala spravodlivosť a 20 rokov tieto strany tvrdili, že amnestie sa nikdy nebudú dať zrušiť. Svedkovia zomreli. Hroby obetí by mohli zarásť trávou, keby nebolo svedomitých občanov, ktorí podporovali myšlienku spravodlivosti. Počul som už, že Ivan Lexa sa čuduje, čo sa stalo a prečo ho hodili cez palubu. Ale po dlhých rokoch vyhrali demokratické sily. A to preto, lebo na našej strane bola vytrvalosť a verejnosť,“ povedal Budaj, pričom takýmto tlakom je podľa neho možné skončiť aj s korupciou na Slovensku. Zároveň vyzval na pokračovanie pochodov proti korupcii.

    „Tlačte na to, aby krok za krokom, centimeter za centimetrom, sme vytlačili z našej krajiny korupciu preč tak, ako sme vytlačili amorálne Mečiarove amnestie,“ povedal Budaj.

    Nech mi Mečiar vráti syna

    Matka zavraždeného Róberta Remiáša Anna Remiášová je šťastná, že sa konečne skončila etapa Mečiarových samoamnestií. „Verím, že ľudia boli za posledných 20 rokov unavení zo mňa aj z mena Remiáš. Snaha dať priechod spravodlivosti trvala neskutočne dlho. V podstate je to jedna generácia. Ale som šťastná, že sa prelomila bariéra, ktorá blokovala priechod spravodlivosti,“ povedala Remiášová s tým, že je vďačná všetkým ľuďom, ktorí ju podporovali, a zároveň verí, že na vedúcich miestach budú ľudia, ktorí majú schopnosť reprezentovať Slovensko.

    Na otázku, či má po zrušení amnestií nejaké očakávania od Vladimíra Mečiara, odvetila, aby jej vrátil syna. „Nech mi vráti Mečiar syna, to je jediné ospravedlnenie, ktoré od neho beriem. To je jediné ospravedlnenie, ktoré od neho beriem. Bola som šokovaná, že Danko dáva posolstvo všetkým, ktorí boli odsúdení, pretože ponúka Štrasburg. Kde sú práva môjho syna, keď zločinci sa môžu domáhať tohto súdu? Keď tam pôjdu oni, ja tam pôjdem tiež. Predseda NR SR odporúča zločincom, aby sa v prípade potreby obrátili na Štrasburg. Je to normálne? Môj syn nezomrel, bol upálený zaživa. Takto nie sú trestaní ani vojnoví zločinci. Kým nebude nastolená spravodlivosť, dovtedy sa tu budú páchať zločiny,“ uzavrela, pričom ešte raz zdôraznila, že ak sa obžalovaní obrátia na Štrasburg, tak to spraví aj ona.

    Koalícia využíva zrušenie amnestií na primitívne útoky proti opozícii

    Strana Sloboda a Solidarita tvrdí, že predstavitelia koalície namiesto toho, aby v tichosti akceptovali rozhodnutie ústavného súdu, využívajú zrušenie Mečiarových amnestií na primitívne útoky proti opozícii. 

    „Na rozdiel od Smeru-SD a SNS, my sme nikdy nepochybovali, že zrušenie Mečiarových amnestií je v súlade s Ústavou SR a atribútmi právneho štátu. My sme nikdy neboli alibistami, ktorí Mečiarove amnestie dlhé roky označovali za právny suterén, ale odmietali čokoľvek pre ich zrušenie urobiť. My sme nikdy pod legendou udržania právnej istoty nekryli únoscov Michala Kováča mladšieho a vrahov Róberta Remiáša. Boli to politici Smeru-SD a SNS. Tí odolávali všetkým pokusom zmazať Mečiarove škvrny na právnom poriadku Slovenskej republiky a otvoriť dvere spravodlivosti. Bol to Robert Fico, ktorý tvrdil, že amnestie sú nezrušiteľné a neexistuje spôsob, ako sa dajú zrušiť. Bol to Robert Fico, ktorý tvrdil, že právnik s právnickým vzdelaním nemôže zdvihnúť ruku za takýto zákon. Amnestie sú zrušené nie vďaka Ficovi, ale napriek nemu,“ tvrdia liberáli vo svojom stanovisku.

    Je to jednoducho politický neústavný bordel, tvrdí analytik

    Bezpečnostný analytik Milan Žitný sa vyjadril o budúcich krokoch, ktoré budú nasledovať po stredajšom zrušení amnestií ústavným súdom.

    „Prokurátor predloží obžalobu, ktorá bola už dávnejšie napísaná, a predloží ju súdu. Súd na základe toho rozhodne o pojednávaniach. Dotýkať sa to bude dvanástich ľudí, ktorí sú v obžalobe, plus Ivan Lexa,“ povedal Žitný.

    Žitný však nevie odhadnúť, ako dopadne súd, pričom jeho skúmanie dôkazov považuje za nezávislé.

    „Popri sebe budú bežať dva paralelné procesy. Jeden domáci a druhý medzinárodný, pretože nepochybujem o tom, že obžalovaní sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva so sťažnosťou, že amnestia musí ostať v platnosti. Raz už v tejto veci európsky súd rozhodol, tak sa budú snažiť využiť ten bývalý rozsudok ako argumentačný nástroj. Treba si však počkať, ako to celé dopadne. Všetko ostatné sú špekulácie. Môžeme hovoriť o tom, čo bude rýchlejšie. Európsky súd má toho veľa, čiže postupuje pomerne pomaly. Predpokladám, že v oboch prípadoch to bude dlho trvať, pretože sú možné námietky, zaujatosti, problémy s dostavaním obžalovaných. Budú sa využívať všetky nástroje obštrukcie, ktoré sú k dispozícii, aby sa proces čo najviac predlžoval,“ myslí si Žitný s tým, že predlžovanie bude súvisieť najmä so snahou, aby Európsky súd pre ľudské práva bol rýchlejší.

    Pokiaľ by Európsky súd pre ľudské práva konštatoval, že boli zrušením amnestií porušené práva obžalovaných, tak náš štát bude týmto rozsudkom viazaný.

    Bezpečnostný analytik Žitný bol proti zrušeniu amnestií a myslí si, že je to veľmi nebezpečný precedens, ako rozhodol Ústavný súd SR.

    „Ja som bol proti zrušeniu amnestií, pretože to je taký zásah do ústavného práva, aký tu nemá obdoby, a z môjho pohľadu to je neprípustné. Mečiarove amnestie boli darebácke, o tom sa nebudeme s nikým sporiť. Každopádne však, ak už raz panovník na základe svojej výsady amnestiu udelil a môže ju dať aj vrahovi, tak amnestia platí a platí raz a navždy. Zákonodarný zbor nesmie a nemôže vstupovať do takýchto právomocí. U nás sa to stalo a podľa mňa to je nebezpečný precedens, pretože v budúcnosti môže byť spochybnená akákoľvek milosť a amnestia,“ dodal analytik.

    „Za najväčšie darebáctvo však považujem to, že bola zrušená milosť Michalovi Kováčovi ml., pretože to je politické svinstvo rovnakého zrna ako kedysi, keď Mečiar udelil amnestiu páchateľom zavlečenia. Rovnako odporné, pretože Kováč nemal nič spoločné s prípadom Technopol. U nás ho stíhali len preto, aby mu zhabali pas a aby nemohol vycestovať do Nemecka, kde sa chcel pred súdom očistiť, a preto mu prezident tú milosť nakoniec dal. Je nehoráznosť, že to ústavný súd zrušil. V budúcnosti tak môže ktokoľvek, napríklad Kotleba, na základe týchto argumentov zrušiť akúkoľvek amnestiu a milosť. To už nie je právny štát, to je jednoducho politický neústavný bordel,“ uzavrel Milan Žitný.

    - Reklama -