Zriadime modernizačný fond na telocvične a športoviská. Hovorí minister Draxler

    0
    Minister školstva Juraj Draxler (Autor: SITA)

    Minister dodáva, že zatiaľ čo na úrovni vysokého školstva sa za posledných 25 rokov zanedbali internáty, na úrovni regionálneho školstva sa zanedbali z centrálnej úrovne telocvične a športoviská. Toto by mala byť podľa Draxlera jedna z prvých oblastí, kde pôjde veľký balík peňazí v ďalšom období.

    Na bežné vybavenie škôl didaktickými prostriedkami pritom treba podľa Draxlera využívať štrukturálne fondy, a nie peniaze zo štátneho rozpočtu. Minister tak reagoval na požiadavku Slovenskej komory učiteľov, ktorá kritizovala veľké rozdiely vo vybavenosti škôl a chcela, aby ministerstvo vyčlenilo peniaze na projekty pre školy, ktoré nečerpali EÚ peniaze. Minister tvrdí, že budú nasledovať ďalšie národné projekty a školy, ktoré sa doteraz do európskych projektov nezapojili, teda budú mať ďalšiu šancu.

    Draxler zároveň zdôrazňuje, že čerpanie štrukturálnej pomoci bude v programovom období 2014 – 2020 jednoduchšie a školy nebudú musieť zápasiť so zložitými pravidlami ako v starom programovacom období. “Tiež dávame k dispozícii viac prostriedkov, ktoré sa majú dostať priamo k učiteľom. V predchádzajúcich deviatich rokoch v predĺženom čerpaní programového obdobia sa k učiteľom dostalo 44 miliónov eur za to, že sa podieľali na projektoch. Len za prvých sedem projektových zámerov, ktoré boli teraz na samom začiatku programovacieho obdobia schválené, sa k učiteľom dostane 37,5 milióna eur,” hovorí Draxler s tým, že štrukturálnu pomoc sa snažia nastaviť tak, aby bola na úžitok učiteľom.

    - Reklama -