Zradca, zabil si naše deti! Takto vítali prezidenta pľuvancami v jednom meste

    0
    Návštevu Joachima Gaucka v Sebnitzi sprevádzali násilnosti (Autor: Reprofoto: Youtube)

    Nemeckého prezidenta Joachima Gaucka pri príležitosti osláv v saskom meste Sebnitz vypískal dav ľudí. Nemci opakovane vykrikovali na prezidenta označenia ako „zradca“ a odkazovali mu, že má „vypadnúť“. „Nechceme tu svine zo STASI (bývalá východonemecká tajná služba, pozn. redakcie),“ zaznelo a pridalo sa aj, „my sme ľud!“

    Jeden muž z davu, ktorý na svojich pleciach niesol svojho malého syna, dokonca Gaucka opľul. Ďalší ľudia zatiaľ vykrikovali: „Zabil si naše deti“ a: „Čo si nám to spravil?“

    Museli zakročiť silou

    Prezidenta pred rozvášneným davom chránili nastúpení policajní ťažkoodenci. „Chránite vojnových štváčov, hanbite sa!“ kričali na nich ľudia. Napätá situácia postupne eskalovala, pričom polícia nakoniec proti demonštrantom použila slzotvorné spreje.

    Nemecká verejnoprávna televízia a rádio pri informovaní o incidente tvrdili, že „hŕstka pravicových extrémistov“ zaútočila na prezidenta a prerušila inak pokojné a pohostinné privítanie prezidenta. Video však ukazuje, že všetko bolo inak.

    (text pokračuje nižšie)

    Návšteva Joachima Gaucka v meste Sebnitz

    Zdroj: Youtube/Face of a dying Nation

    Joachim Gauck od začiatku podporoval uvítaciu kultúru, ktorú voči imigrantom začala minulý rok presadzovať kancelárka Angela Merkelová. Prednedávnom taktiež viacerých šokoval, keď pre nemecký verejnoprávny telerozhlas povedal, že problémom súčasnej Európy nie sú elity, ale obyvateľstvo, ktoré vraj potrebuje všetko lepšie vysvetliť.

    Spomienka na máj

    Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas označil narušiteľov podujatia za „zbabelcov, ktorí urážajú prezidenta z dôvodu svojej vlastnej frustrácie“. Ako informovali ParlamentnéListy.sk v máji, Maasa v saskom meste Zwickau čakalo podobné privítanie počas tohtoročných prvomájových osláv Dňa práce.

    „Zradca… Ľavicový potkan… Vypadni… My sme ľud… Maas musí ísť!“ vykrikovali demonštranti na socialistického ministra. Maas si vtedy s presunom do svojho auta nedával načas. Obklopený demonštrantmi sa urýchlene premiestnil do vozidla a následne si to expresne namieril von z námestia. Plánovaný dialóg s občanmi sa nekonal. „Vypadni,“ stihli ešte odkázať demonštranti odchádzajúcemu ministrovi.

    Maas po incidente uviedol, že nahnevaní narušitelia podujatia budú okamžite stíhaní, keďže „nie je možné dovoliť, aby taká malá menšina ovplyvňovala politickú atmosféru v Nemecku“.

    Sasi proti kultúre vítania

    Sebnitz aj Zwickau sa nachádzajú vo východonemeckom Sasku, ktoré je považované za baštu stúpencov Pegidy a protiimigrantskej strany Alternatíva pre Nemecko. Vo všeobecnosti možno konštatovať, že postoje východných Nemcov sa pokiaľ ide o masovú imigráciu približujú tým, ktoré zastávajú obyvatelia krajín V4. 

    - Reklama -