Zostaňte doma! Vyzýva občanov Tokio. Druhá vlna nákazy?

    0
    Žena s rúškom v tokijskom metre (Autor: TASR)

    „Účelom výstraha je presne informovať ľudí o množstve infikovaných a upozorniť ich, aby boli opatrní,” cituje guvernérku Tokia Juriko Koikeovú agentúra AP.

    „Chcem všetkým znova pripomenúť, že bojujeme proti neznámemu vírusu a ešte stále naň nemáme vakcíny ani liečbu,” zdôraznila Koikeová.

    V Tokiu pribudlo 34 nových prípadov nákazy, čo je najviac od začiatku mája. Po prvý raz za uplynulých 19 dní pribudlo za 24 hodín viac ako 30 nových prípadov nákaz. Za problematické oblasti tamojšie úrady označili najmä zábavné štvrte Tokia, kde sa počas uplynulého týždňa nakazila takmer tretina z 90 infikovaných. V 14-miliónovom Tokiu bolo doposiaľ na nový druh koronavírusu pozitívne testovaných takmer 5300 osôb.

    Japonsko pritom len 25. mája zrušilo núdzový stav, keďže pandémiu COVID-19 sa podarilo dostať pod kontrolu. Osvetlenie tokijského Dúhového mosta v súvislosti s novým varovaním zmení farbu na červenú. Aktuálne nariadenie však neznamená, že obmedzenia, ktoré sa len nedávno zmiernili, budú znova zavedené.

    Odborníci vysvetľujú, že nárast prípadov nákazy súvisí so zvýšeným presunom ľudí, ktorý nastal od polovice mája.

    Tokio sa momentálne nachádza v druhej fáze trojfázového plánu uvoľňovania opatrení. V rámci nej sa opäť otvorili divadlá, fitnes centrá a iné komerčné prevádzky. Zatvorené zostávajú rizikové miesta, ako napríklad nočné kluby či karaoke bary.

    Druhú vlnu nákazy zažíva aj mesto Kitakjúšú ležiace na juhu krajiny – po troch týždňoch s nízkym počtom nakazených tam zaznamenali za desať dní viac než 110 infikovaných.

    - Reklama -