Zosnulého amerického exprezidenta Busha si uctia štyrmi dňami obradov

    0
    George Bush starší (Autor: TASR)

    Séria podujatí venovaných exprezidentovi Bushovi staršiemu, ktorý zomrel v piatok vo veku 94 rokov, bude zahŕňať štátny pohreb vo Washingtone, súkromný obrad v Houstone a verejné vystavenie jeho tela na oboch miestach. V poradí 43. prezident Spojených štátov bude pochovaný pri svojej manželke Barbare a ich dcére Robin, ktorá zomrela v roku 1953.

    Telo Georgea Busha bude v pondelok ráno (miestneho času) prevezené z domu smútku v Houstone na leteckú základňu Národnej gardy v Texase a následne ho letecky presunú do Marylandu a Washingtonu.Po príchode do hlavného mesta bude Bushovo telo až do stredajšieho rána vystavené v rotunde Kapitolu.

    Štátny pohreb, na ktorom by sa okrem mnohých iných hostí mal zúčastniť aj súčasný americký prezident Donald Trump s prvou dámou Melaniou Trumpovou, sa uskutoční v stredu ráno v Národnej katedrále vo Washingtone. Po oficiálnej ceremónii bude Bushovo telo letecky dopravené späť do Houstonu, kde ho vystavia až do štvrtka v Episkopálnom kostole sv. Martina, v ktorom sa Bush starší a jeho manželka Barbara často zúčastňovali na bohoslužbách.

    Tu sa v piatok bude konať súkromná ceremónia s približne 1200 hosťami. Telo exprezidenta po nej prevezú vlakom zafarbeným ako lietadlo Air Force One do približne 130 kilometrov vzdialeného mesta College Station, ktoré je domovom Prezidentskej knižnice a múzea Georgea Busha. Na pozemku knižnice Busha nakoniec pochovajú po boku svojej manželky, s ktorou strávil 73 rokov, viac ako ktorýkoľvek iný prezident v dejinách Spojených štátov. George Bush starší trpel Parkinsonovou chorobou a často ho trápili zápaly pľúc a ďalšie infekcie. Naposledy ho hospitalizovali 22. apríla v jeho domovskom Houstone, deň po pohrebe jeho manželky.

    - Reklama -