Zoberte nás do EÚ a to čo najskôr. Neuveriteľné, ale naozaj to dnes povedal Erdogan Merkelovej. A jej reakcia? Už bude asi aj tureckou “mamičkou”

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelova a turecký prezident Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Merkelová počas prebiehajúcej návštevy v Turecku ponúkla finančnú pomoc a perspektívu urýchlenia prístupových rokovaní EÚ s Tureckom výmenou za pomoc Ankary pri zastavení prílevu migrantov do Európy. Erdogan súčasne informoval, že s Merkelovou diskutovali o nutnosti spoločného postupu voči teroristickým organizáciám. Turecko totiž na svojich južných hraniciach nebojuje len s extrémistami z organizácie Islamský štát (IS), ale na prevažne Kurdmi obývanom juhovýchode krajiny aj s militantmi zo Strany kurdských pracujúcich (PKK).

    Zrážky medzi PKK a tureckými bezpečnostnými zložkami, ktoré sa obnovili koncom júla, si najnovšie vyžiadali životy ďalších dvoch vládnych vojakov, keď ich auto nabehlo na nastraženú výbušninu. Incident sa odohral v provincii Tunceli, informovala dnes agentúra Reuters.

    Od júla, keď samovražedný atentát v meste Suruč ukončil prímerie medzi PKK a vládou v Ankare, prišlo o život už viac ako 150 policajtov a vojakov. PKK je spolu s IS podozrivá aj zo spáchania samovražedných atentátov v Ankare, ktoré sa odohrali uplynulú sobotu a vyžiadali si vyše 100 obetí na životoch.
    PKK spustila separatistické povstanie v roku 1984; konflikt si vyžiadal viac než 40.000 obetí na životoch. Skupinu majú na svojich zoznamoch teroristických organizácií okrem Turecka aj EÚ a USA.

    - Reklama -