Zníženie počtu obecných poslancov povedie k umlčaniu opozície, hovorí Dubačová

    0
    Viera Dubačová (Autor: TASR)

    “Je to starostovská novela. Argumentuje sa tu domnelým šetrením, pritom odmeny poslancov ani zďaleka netvoria významnú čiastku rozpočtov obcí a miest. Napríklad Banská Bystrica ušetrí 100.000 eur, čo je len 0,13 percenta výdavkov mestského rozpočtu. Argument o šetrení je teda len ospravedlnením mocenskej snahy niektorých starostov a primátorov oklieštiť personálne zloženie zastupiteľstiev,” povedala Dubačová.

    Zároveň je presvedčená, že obyvatelia malých mestských častí si po oklieštení zastupiteľstiev len ťažko presadia svojho zástupcu vo veľkom obvode. “Hovoríme im, že sú na okraji a tam aj zostanú. Doteraz to mali ťažké, po novom to bude ešte ťažšie. Vnímajú to ako útok. Bola som týmito poslancami v Banskej Bystrici vyzvaná, aby som sa proti tomu ozvala,” uviedla.

    Dubačovej sa tiež nepáči, že kým mesto s 20.000 obyvateľmi bude mať 13 poslancov, rovnako veľká časť v Banskej Bystrici iba sedem. “To je veľká diskriminácia,” odkázala.

    Podpredseda NR SR a primátor Martina Andrej Hrnčiar (Most-Híd) Dubačovú upozornil, že nie všetko sa musí určovať zákonom. “Už teraz existuje možnosť, aby samospráva zredukovala počet poslancov, ak sa tak rozhodne,” poznamenal.

    Dušan Bublavý (Smer-SD), ktorý je starostom obce Častkovce, odmieta, že by po znížení počtu poslancov v zastupiteľstvách volali starostovia. “Nie je to pravda. Zastupiteľstvá už teraz môžu rozhodnúť, či sa počet poslancov zníži, alebo nie. U nás vždy schválili čo najvyšší počet,” argumentoval.

    Podľa vládneho návrhu novely sa má počet poslancov obecných zastupiteľstiev znížiť, pričom zmena sa má týkať najmä väčších miest a obcí. Má sa tak zvýšiť efektivita obecných zastupiteľstiev aj šetriť peniaze. Podľa ministerstva vnútra má Slovensko komunálnych poslancov viac, ako je bežné v EÚ. “V záujme vyššej efektivity obecných zastupiteľstiev a zníženia finančných prostriedkov na ich činnosť sa upravuje rozpätie počtu poslancov obecných zastupiteľstiev, a to predovšetkým v obciach s vyšším počtom obyvateľov a mestách, kde ich rozpätie je nadhodnotené. Slovenská republika má viac ako dvojnásobne vyšší podiel komunálnych poslancov na 100.000 obyvateľov, ako je priemer Európskej únie,” približuje ministerstvo.

    Napríklad v mestách s počtom obyvateľov od 50.001 do 100.000 je v zastupiteľstve v súčasnosti 19 až 31 poslancov, po novom to má byť 17 až 21. V prípade miest nad 100.000 obyvateľov sa má rozpätie poslancov znížiť z 23 až 41 na 21 až 25 poslancov. “Primeraná účelná redukcia počtu poslancov sa navrhuje tak, aby nebolo ohrozené bezproblémové plnenie úloh zastupiteľského zboru obce,” tvrdí ministerstvo. Nový prepočet počtu poslancov sa má prvýkrát použiť vo voľbách do orgánov samosprávy obcí v budúcom roku.

    - Reklama -