Znesie Trump definitívne Obamacare zo sveta? Teraz to už prejde, znie od republikánov

    0
    Ilustračná fotografia: Biely dom (Autor: TASR)

    Vodca republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy konštatoval, že návrh prejde, “pretože máme dostatok hlasov”.

    Podľa agentúry Reuters rozhodnutie o hlasovaní prišlo po tom, čo sa kľúčoví “umiernení” členovia Snemovne reprezentantov z radov republikánov stretli v stredu s prezidentom Donaldom Trumpom. Oznámili mu, že prepracovaný návrh môže byť schválený, pretože ich “konzervatívni” republikánski kolegovia zo Snemovne nevzniesli voči nemu žiadne námietky.

    V prípade schválenia sa bude osudom Obamacare zaoberať Senát.

    Zrušiť a nahradiť Obamov zákon z roku 2010 bol jedným z hlavných sľubov Trumpa a ďalších republikánov počas vlaňajších volieb. Predložený návrh však nemal dosiaľ dostatočnú podporu ani v radoch Trumpovej vlastnej Republikánskej strany a museli ho predtým z rokovania stiahnuť bez toho, aby sa pristúpilo k hlasovaniu.

    Návrh predpokladá zrušenie podstatnej časti Obamacare, teda federálneho Zákona o ochrane pacientov a dostupnej zdravotnej starostlivosti, ktorý upravuje prístup k zdravotnému poisteniu a je kľúčovou súčasťou systému zdravotnej starostlivosti v USA.

    - Reklama -