Známy sýrsky novinár referuje priamo z bombardovaného Aleppa o aktuálnej situácii. Je to drsné a Moskvu tým poriadne rozzúri

    0
    Ruský pilot v Sýrii (Autor: SITA)

    Rusko už od začiatku svojej vojenskej operácie v Sýrii tvrdí, že jeho cieľom je Islamský štát. Mnoho analytikov však naopak poukazuje na to, že Rusi až príliš často bombardujú územia v držaní sýrskych povstalcov, kde nie sú žiadni radikáli. Jeden z predstaviteľov sýrskeho exilu Rami Jarrah sa rozhodol vrátiť späť do svojej krajiny a natočiť, kde je pravda. Pred štyrmi rokmi sa tento mladík narodený v Damasku stal aj vďaka svojej perfektnej angličtine jedným z prominentných novinárov v očiach zvyšku sveta. Vtedy vystupoval pod pseudonymom Alexander Page. Sýriu opustil na konci roku 2011, odišiel do Egypta a neskôr do Turecka. Medzitým založil projekt ANA Press a spoločne so svojimi priateľmi aj naďalej informačne pokrýval dianie v krajine.

    Teraz sa Rami vrátil späť a prebýva v meste Aleppo, ktoré je už opäť v držaní sýrskej opozície. Stihol už natočiť niekoľko videí, v ktorých ukazuje následky zničujúcich ruských úderov. Okrem toho sa vypravil s kamerou medzi obyvateľov a pýtal sa ich, či tam ešte sú radikáli z Islamského štátu. Všetci jednotne odpovedali, že nie sú. „Vzhľadom na malý počet prítomných novinárov v Sýrii má svetová verejnosť len veľmi malú šancu zistiť, ako to tu dnes prebieha. Panuje tu informačné vákuum, v ktorom zdatne bujnie propaganda. Práve preto som sa rozhodol vrátiť späť. Musím povedať, že som v Aleppe skutočne nezaznamenal prítomnosť radikálov z ISIS či inej extrémistickej organizácie,“ tvrdí Rami.

    „Keby mesto ovládal ISIS, asi ťažko by som tu mohol chodiť medzi ľuďmi a pýtať sa ich, či majú alebo nemajú radi džihádistov. V takom prípade by ma okamžite zabili. Samozrejme, radikáli sú v oblasti severovýchodne od mesta a snažia sa uzavrieť cesty, ktoré vedú sem. Hovoriť však, že extrémisti sú prítomní v meste, je skrátka obyčajná propaganda,“ vyvracia Rami tvrdenie Moskvy a dodáva, že na radikálov, ktorí sú severovýchodne od mesta, nemieria žiadne ruské ani sýrske letecké údery. Aj keď vraj túto skutočnosť používajú Putin a Asad ako dobrý dôvod na ďalšie bombardovanie. „Miestni ľudia sú presvedčení, že Asad sa chce najprv zbaviť sýrskej opozície a potom dosiahnuť dohodu s Islamským štátom,“ tvrdí Rami.

    Ruské stíhačky vraj denne podnikajú na Aleppo desať až pätnásť leteckých úderov, z ktorých mnohé smerujú na husto obývané štvrte alebo hojne navštevované trhy. „Pri jednom nálete zomrelo päťdesiat ľudí. Vždy po takomto nálete sa idem pozrieť na miesto náletu a pýtam sa sám seba, či tu azda môžu byť pozície Slobodnej sýrskej armády. Moja odpoveď je vždy negatívna. Ruské aj sýrske nálety sú úplne náhodné. Tunajší obyvatelia so značnou presnosťou rozpoznajú, či úder vykonali ruskí alebo sýrski piloti. Nespoznajú to podľa zvuku, ale podľa počtu obetí a celkových napáchaných škôd. Dopad ruských leteckých úderov je totiž vždy oveľa väčší. Záchranári a lekári majú plné ruky práce a na všetko sami nestačia. Mnohokrát som videl ľudí ležiacich pod troskami, ktorých nedokázali dostať von,“ píše Rami.

    Morálka obyvateľov Aleppa sa z jeho pohľadu nachádza na bode mrazu. Cítia sa vraj zraniteľní, pretože za nepriateľov považujú nielen Islamský štát, ale aj Asadov režim a Rusko. „Keďže medzinárodné spoločenstvo necháva ruské lietadlá ďalej bombardovať civilné ciele, začína v obyvateľoch Aleppa prevládať dojem, že slová ako sloboda, demokracia a ľudské práva sú len bezobsažné frázy. Na kameru to zatiaľ otvorene nepovedia, ale v súkromí priznávajú, že na uvedené hodnoty už neveria,“ uzatvára Rami.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -