Známy český ekonóm našiel riešenie migračnej krízy. Bolo zapísané v dávnej knihe

    0
    Ekonóm Pavel Kohout (Autor: Daniela Černá)

    Kohout v komentári na názorovej strane Lidových novín poznamenáva, že Európa vrátane tej vyspelej ešte nedokázala integrovať ani Rómov, ktorí sú jej oveľa bližšie. U imigrantov z Afriky a Ázie sa podľa neho napriek historkám o inžinieroch a atómových fyzikoch nedá očakávať, že by väčšina z nich zvládla v európskych továrňach niečo viac ako pomocné práce. Cesta najmenšieho odporu – sociálne byty a sociálne dávky – vraj vedie do pekiel.

    Skutočné riešenie Kohout vidí v knihe napísanej už v roku 1896. Nesie názov Židovský štát a jej obsahom je návod, ako riešiť konfliktné situácie medzi Európanmi a židovskou menšinou. Autor knihy Theodor Herzl berie ako daný fakt, že Európania sú antisemiti a Židov nenávidia. „Úprimne sme sa snažili splynúť so spoločenským životom väčšinových komunít a zároveň si zachovať vieru predkov. Nebolo nám to dovolené. V krajinách, kde žijeme stovky rokov, nám nadávajú do cudzincov,“ píše sa v nej.

    Kohout tuší, že podobné slová bude ešte o mnoho rokov písať nejaký moslimský prisťahovalec. Preto by sme sa mali inšpirovať Herzlovými východiskami.

    Autor odporúčal, aby sa Židia z Európy vysťahovali a založili si vlastný štát, ktorý si prispôsobia svojim pravidlám. To sa nakoniec stalo a Židia z celého sveta dodnes odchádzajú do Izraela (aktuálne napríklad z Francúzska, a to vo veľmi vysokom počte). A ak to funguje v Izraeli, mohlo by to podľa Kohouta fungovať aj pre imigrantov z chudobných krajín. Európa by im preto mala pomôcť nájsť územia, kde by si zriadili vlastný štát a vzali veci do svojich rúk.

    Kohout pri hľadaní odporúča územia, ktoré v súčasnosti nekontroluje žiadna vláda. Takým je podľa neho napríklad Somálsko, alebo ešte lepšie Líbya. Medzinárodné spoločenstvo by preto tieto nikým neovládané územia malo obsadiť a imigrantský štát zriadiť práve tu.

    Nový štát by vraj určite nebol schopný poskytnúť imigrantom sociálne výhody, pre ktoré sa hrnú do Európy. Ale mohol by prilákať tých, ktorým aktuálne k šťastiu stačí bezpečie a istota. A tí by začali budovať štát, ktorý by následne bol atraktívny pre ďalších a ďalších ľudí. Kohout si pomáha príkladom z Izraela, ktorý podľa neho tiež vznikol v chudobnej Palestíne, o ktorej si pôvodne všetci európski Židia hovorili, čo tam budú robiť.

    - Reklama -