Známa mimovládka sa hnevá: Migranti sa topia. A môžete za to vy, štáty EÚ

    0
    Africkí migranti počas záchrannej akcie Talianskej pobrežnej stráže v Stredozemnom mori (Autor: TASR)

    Podporovanie líbyjskej pobrežnej stráže v tom, aby nedovoľovala lodiam s migrantmi vyplávať zo severnej Afriky smerom do Európy, a ich vracanie nazad do Líbye podľa AI bráni dôležitej práci mimovládnych organizácií.

    “Aj napriek poklesu počtu ľudí, ktorí sa snažili dostať cez Stredozemné more počas posledných mesiacov, počet úmrtí na mori narástol. Zodpovednosť za narastajúci počet obetí padá priamo na vlády európskych krajín, ktoré sa viac zaujímajú o udržanie ľudí mimo Európy ako o zachraňovanie životov,” povedal výskumník AI v oblasti migrácie a azylu Matteo de Bellis.

    Ako v tlačovej správe informovala Kristína Kironská z AI Slovensko, “nárast počtu utopených sprevádza dramatický nárast počtu ľudí, ktorí sú svojvoľne zadržiavaní v preplnených záchytných centrách v Líbyi”. Počet zadržaných počas posledných mesiacov vzrástol na viac než dvojnásobok – zo 4400 v marci na viac než 10.000 na konci júla.

    “Vlády európskych krajín tajne spolupracujú s líbyjskými orgánmi pri zadržiavaní utečencov a migrantov v Líbyi i napriek tomu, že musia v rukách líbyjskej pobrežnej stráže a v záchytných centrách v Líbyi čeliť príšernému zaobchádzaniu,” dodal de Bellis, podľa ktorého sú plány na rozšírenie tejto politiky externalizácie v celom regióne hlboko znepokojujúce.

    Od začiatku tohto kalendárneho roka zomrelo v Stredozemnom mori podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) spolu 1514 migrantov, z toho 721 v júni a júli.

    - Reklama -