Známa ekonómka: Trump tára, čo ľudia chcú počuť. A pritom nevie…

    0
    Ilustračná foto. (Autor: TASR, df)
    Klasickým príkladom je podľa Šichtařovej Trumpov protekcionizmus. Ekonomická teória podľa nej už mnohokrát dokázala, že každý protekcionizmus je zlý.
     
    To, čo nás tlačí vpred, je naopak voľný obchod. Každý múr, každá bariéra, každé clo ekonomiku brzdia. Napriek tomu chce Trump múry a bariéry, aby sa ľudia mali lepšie.
     
    Dobrý protekcionizmus však neexistuje, Trump ekonomické zákony neprechytráči, tvrdí Šichtařová.
     
    Trumpova rétorika a prístup sa podľa nej veľmi podobajú pánovi, ktorý asi vyhrá voľby v Česku sľubným heslom ÁNO, bude lepšie! Ja to dokážem. Dokážem všetko. Pozrite sa, koľko som zarobil peňazí. Kto z vás ich zarobil? Z toho vyplýva, že som z vás najchytrejší a najschopnejší, a preto vás povediem. Povediem štát ako firmu.
     
    Celý text TU
     
    Lenže štát nie je firma, upozorňuje Šichtařová. To, že niekto dokáže podnikať, neznamená, že bude dobrý politik. Dobrý podnikateľ vie dobre zháňať peniaze do svojho vrecka.
     
    Keď to isté vie a súčasne robí politiku, nie je to dobrý politik, ale korupčník. Byť podnikateľom nie je kvalifikáciou pre politika. Platí to aj obrátene, tvrdí Šichtařová.
     
    Poukázala tiež na to, že americké vojnové plavidlá sa už vydali k brehom Severnej Kórey a napätie sa dá krájať. Zatiaľ to, zdá sa, funguje: Na rozdiel od predchodcov sa Trumpovi už darí formovať silnú koalíciu. Trump je obchodník. Hovorí, že keď Čína prestane podporovať Kóreu, dostane lepšie obchodné dohody a Čína na to patrične aj počúva – po rokoch zrazu začala dovážať americké uhlie a odmieta severokórejské.
     
    Pravdepodobnosť vojnového konfliktu rastie, upozorňuje Šichtařová s tým, že Kórea už nemá vplyvných ochrancov. Lenže vojna je niečo, pre čo momentálne nemajú Američania veľké pochopenie, a čo ani finančné trhy nemajú radi.
     
    Máme za sebou rad mesiacov úplne neracionálneho rastu akcií založeného na obyčajnej viere, že Trump je iný, píše Šichtařová.
     

     
    A pýta sa, čo sa stane, keď všetci pochopia, že Trump je iný len v tom, že dokáže najprv dokonale rozoštvať a následne vykoľajiť svojich fanúšikov aj odporcov? Že vo všetkom ostatnom je naopak rovnaký ako všetci ostatní? Padnú akcie? Ako zareagujú sklamaní skalní fanúšikovia z Doníka? Bude nakoniec vôbec niekto šťastný?
     
    Výrobcovia zbraní určite – nové kolo zbrojenia sa roztáča, odpovedá si Šichtařová. A podotýka: Ale že by Amerika bola Great again, to tak celkom isté nie je.
     
    Na bojisku Trump dojem pravdepodobne urobí; na domácu ekonomiku a vlastné obyvateľstvo po všetkom tom humbugu už zrejme nie, uzatvára trochu pesimisticky Šichtařová.

     

    - Reklama -