Zmrazí ruskú ekonomiku sibírska zima alebo sa podarí Putinovi vyviesť krajinu z krízy?

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Kritický bol pre Rusko koniec roka 2014 a začiatok roka 2015. Po kontroverznej politike, ktorú praktikovali na Kryme, sa okrem vlny kritiky na Putinovu vládu zniesli aj sankcie. Aké sú ich definitívne následky, ukáže až čas. Udalosť, ktorá Rusku „zotrela“ úsmev z tváre, sa viaže k cenám ropy. Tá sa znížila zo sto dolárov za barel na štyridsať. Práve ropa a   plyn patria medzi základné artikle ruskej ekonomiky.

    Hodnota rubľa sa na začiatku roka prepadla takmer o polovicu, a tým sa zvýšila aj inflácia. Nízky kurz spôsobil zdraženie dovážaných tovarov. Práve tá je pre Rusko hrozbou. Spotrebiteľské ceny narastú 13,5 percenta a v roku 2016 o 8,5 percenta. Tento fakt zníži životnú úroveň v krajine a občanom sa znížia mzdy o desať percent.

    Devízové rezervy z predaja ropy, ktoré pochádzajú z lepších časov,  pomohli Putinovi provizórne sa dostať z ekonomickej katastrofy. Prezident aj vďaka nim mohol zriadiť stimulačný balíček vo výške 3,5 percenta HDP. Putin podporil veľké podniky a spoločnosti, ktoré majú strategický význam v ekonomike krajiny, a tie menšie pokojne nechal zbankrotovať. Ťažké časy pre ruskú ekonomiku zhodnotil v denníku SME Vladimír Baláž, ekonóm pôsobiaci v Prognostickom ústave SAV.

    - Reklama -