Zmráka sa nad Kotlebovou parlamentnou kariérou? Hrozí ĽS NS kolaps? Toto sa stane, ak strana zanikne

    0
    Situácia sa vyostrovala (Autor: Peter Števkov)

    Ak by súd rozhodol v prospech aktivistov a stranu rozpustí, Kotlebovi kolegovia by v parlamente zostali zrejme ako poslanci aj naďalej. Takúto situáciu právo totiž vôbec nerieši a neberie do úvahy. Čižnár môže návrh, samozrejme, odmietnuť alebo ho posunúť na Najvyšší súd SR a podať návrh na rozpustenie strany, lebo jej ideológia je v rozpore s ústavou.

    Prokuratúra v súčasnosti čaká na doručenie podnetu, no vyhrotenú situáciu okolo ĽS NS sleduje už dlhší čas. Ak by Čižnár podal návrh najvyššiemu súdu na rozpustenie strany ihneď a ten by stihol expresne rozhodnúť, zrušenie strany by mohlo ešte ovplyvniť potenciálne zloženie parlamentu a aj možnej koalície.

    Právo presne nedefinuje, čo sa má stať so zvolenými budúcimi poslancami, ktorým ešte pred zložením sľubu ich stranu zrušia. Posledná zmienka na tému je v zákone o voľbách do Federálneho zhromaždenia z roku 1990, ktorý stále platí a nebol zrušený. V ňom sa píše, že ak dôjde k rozpusteniu strany po zaregistrovaní do kandidačnej listiny, pri rozdeľovaní mandátov sa na takúto politickú stranu neprihliada.

    Najpravdepodobnejším scenárom ale zostáva, že ak aj Čižnár tento návrh Najvyššiemu súdu SR pošle, ten zrejme nestihne ihneď konať a k rozpusteniu strany by došlo až po prebratí funkcií. Mandáty by im tak nezanikli a v parlamente by mohol existovať poslanecký klub s názvom ĽS NS, ktorý by mal právo zúčastňovať sa na fungovaní národnej rady. O problematike informoval denník SME

    - Reklama -