Zmierená? Kalavská vysvetľuje a tvrdí: S Ficom sme si to vydiskutovali

    0
    Andrea Kalavská (Autor: TASR)

     “V súčasnosti ako jeden z bodov na dnešnom rokovaní bude aj stratifikácia,” povedala Kalavská s tým, že ďalšie kroky podnikne podľa toho, čo prinesie diskusia.

    Tiež poznamenala, že s Robertom Ficom si “vydiskutovali náležitosti, ktoré si potrebovali vydiskutovať”.

    Pripustila, že je zmierená s tým, že reformu poslanci Smeru-SD nepodporia. Ako dodala, cieľom celej stratifikácie bolo pomôcť slovenskému zdravotníctvu, hlavne ústavnej zdravotnej starostlivosti.

    “Politické vytĺkanie kapitálu, alebo politikárčenie už vonkoncom neprospeje slovenskému pacientovi,” uzavrela.

    Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) pripomenul, že stratifikácia nezačína v tomto ani budúcom roku.

    Myslí si, že stále je dosť času na argumentovanie, analyzovanie a vysvetľovanie.

    “Možno by sme sa skôr mohli ešte v tomto čase povenovať analýze, čo stratifikácia znamená pre reálny dopad na každú nemocnicu a na každého občana najmä vo vzdialených regiónoch,” povedal.

    Podporu stratifikácii v podobe obyčajného zákona zatiaľ avizovala opozičná SaS. Hnutie Sme rodina sa k návrhu vyjadrí až vtedy, keď bude známa jeho finálna verzia.

    OĽaNO si myslí, že ak Smer-SD nepodporí návrh vlastnej ministerky, mala by Kalavská podať demisiu.

    Navrhovaná reforma nemocníc ministerky zdravotníctva by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať.

    Projekt by mala ministerka predložiť na rokovanie vlády 21. augusta. V prípade schválenia zákona by nadobudol účinnosť od 1. januára 2024. Dovtedy sa majú súčasné nemocnice pretransformovať na nové typy.

    - Reklama -