Zmena otváracích hodín. U susedov a zo zákona

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: SITA)

    Príslušnú legislatívnu normu, ktorú poslanecká snemovňa parlamentu ČR schválila 28. júna, podpísal včera v Prahe prezident ČR Miloš Zeman.

    S odvolaním sa na hovorcu hlavy štátu Jiřího Ovčáčka o tom informoval internetový server Novinky.cz.

    Návrh zákona o obmedzení predajného času v maloobchodných i veľkoobchodných prevádzkach, ktorý podporilo 89 zo 154 prítomných poslancov, stanovuje, že všetky predajne s plochou nad 200 štvorcových metrov budú musieť v spomínané dni zostať uzavreté. Výnimky budú mať čerpacie stanice, lekárne, ako aj predajne na železničných staniciach a letiskách.

    Pri porušení zákona bude hroziť prevádzkovateľovi pokuta až milión Kč, pri opakovanom nedodržaní legislatívy až päťnásobok tejto sumy.

    Sedemdňové Vianoce?

    Iniciatíva vychádzala z požiadaviek odborov a napokon ju český parlament schválil napriek výhradám Hospodárskej komory ČR i stredopravých strán. Popri zákonodarcoch z Občianskej demokratickej strany (ODS) a TOP 09 hlasovali proti aj ich kolegovia z koaličného hnutia ANO.

    Návrh, ktorý poslanci poslali pôvodne senátorom s pozmeňovacím návrhom, aby uzavretie muselo byť iba na Vianoce a Nový rok, sa do snemovne vrátil s nesúhlasným postojom senátu, ktorý trval na obmedzení počas siedmich sviatočných dní.

    Český prezident podpísal dnes aj novelu zákona o podpore športu, ktorá zlepšuje podmienky prístupu k finančným prostriedkom pre športové kluby i športové zväzy.

    - Reklama -