Zmena jedálničkov v školských jedálňach sa jej pozdáva. Smeráckej poslankyni Zmajkovičovej však sortiment v bufetoch stále nie je pochuti

0
Renáta Zmajkovičová, poslankyňa NR SR (SMER-SD) (Autor: SITA)

Ako dnes povedala Zmajkovičová, úroveň súčasných poznatkov o zdravej výžive musí pomôcť zregulovať aj sortiment v školských bufetoch. Zdôraznila, že pre zdravý vývin detí a mládeže v priestoroch školy, ako miesta pre vzdelávanie a učenie, treba vytvoriť pozitívny príklad správneho a zdravého stravovania. „Pre mňa je už víťazstvo, že sa rozpútala verejná diskusia o problematike školského ambulantného stravovania, teda bufetov a automatov,“ povedala Zmajkovičová, ktorá so svojim návrhom o potravinách v školských bufetoch a automatoch v parlamente nepochodila. Podľa nej sloboda nie je len o tom, čo všetko môžeme mať, v tomto prípade zjesť či kúpiť si – sloboda je o tom, čo všetko by sme mohli mať, či mohli zjesť či kúpiť si – a nespravíme tak, pretože vieme, že všetkého veľa škodí.

Ministerstvo školstva chce pritiahnuť do školských jedální viac žiakov stredných škôl. Preto sem posiela nové recepty. Novinkami budú napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami či rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrou, tofu v trojobale alebo bulgur so zeleninou. Do jedální pribudne celkovo 68 nových receptov. Minister školstva Juraj Draxler v stredu pripomenul, že Slovensko je na popredných miestach v rebríčkoch mnohých civilizačných chorôb, ktoré súvisia so zlou životosprávou. Deťom podľa neho preto treba vytvoriť dobré návyky na zdravú životosprávu. V školských jedálňach majú od nového školského roka meniť tiež spôsob prípravy jedál. Fritovanie a vyprážanie majú nahradiť pečením s minimálnym podielom tuku. Zaradia tiež využívanie byliniek, orechov a syra na úkor soli a dochucovadiel. Zmeny nastanú aj v energetických a nutričných hodnotách podávaných jedál. Predovšetkým chcú znížiť podiel tukov a cukrov a zvýšiť podiel vitamínov, minerálov a vlákniny. Ministerstvo bude tiež vzdelávať odborníkov v školskom stravovaní, keďže v školských jedálňach pracujú prevažne staršie vyučené kuchárky. Chcú tak rozširovať ich vedomosti o využívaní nových technológií výroby jedál.

- Reklama -