Zmarili sme útok islamistov, mali jasné úlohy, tvrdí kosovská polícia. Chceli vraj udrieť aj na izraelských futbalistov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa agentúry AP kosovská polícia uviedla, že teroristi chceli v sobotu 12. novembra zaútočiť v Kosove, ale aj na izraelský národný futbalový tím, ktorý hral v tom čase v susednom Albánsku kvalifikačný zápas MS 2018.

    Polícia oznámila, že 4. novembra zadržala v Kosove 19 ľudí, jedného neskôr prepustila. Podľa agentúry DPA išlo o 18 Kosovčanov a Macedónca. Policajti našli v domoch podozrivých zbrane, elektronické a výbušné zariadenia, ako aj “náboženský materiál a literatúru od dobre známych autorov šíriacich extrémistickú ideológiu”.

    V Albánsku a Macedónsku zadržala miestna polícia ďalších šesť ľudí. Skupiny militantov v týchto troch krajinách, koordinované dvoma Albáncami, ktorí sú súčasťou IS v Sýrii, mali “jasné úlohy, na koho a kedy zaútočiť”, dodala kosovská polícia.

    Agentúra AP ešte 11. novembra informovala, že albánska polícia podnikla rázne kroky, aby zamedzila ohrozeniu bezpečnosti duelu kvalifikácie MS 2018 medzi domácou reprezentáciou a Izraelom. Z bezpečnostných dôvodov sa tak zápas neuskutočnil v severoalbánskom meste Škodra, neďaleko hraníc s Čiernou Horou, ale v Elbasane, ktorý sa nachádza 55 km južne od Tirany. AP už vtedy uviedla, že bezpečnostné zložky údajne zatkli v Albánsku, Macedónsku a Kosove skupinu 15 osôb, ktorá plánovala počas stretnutia teroristický útok.

    - Reklama -