Zlý sen je realitou, hranice sa zatvárajú. Rakúšania aj Slováci sa boja návalu imigrantov z Budapešti

    0
    Utečenci čakajúci na budapeštianskej železničnej stanici Keleti (Autor: SITA)

    „Sme tu už päť dní. Žiadne jedlo, žiaden spánok, žiadne miesto, kde by sa dalo spať. Nemáme nič,“ sťažuje sa pre CNN jeden zo Sýrčanov na železničnej stanici Keleti v Budapešti. Viac ako tisícke migrantov, ktorým sa nepodarilo dostať do prvých vlakov v smere do Nemecka, zamedzili policajti prístup aj do haly železničnej stanice napriek tomu, že väčšina z nich už má zakúpené cestovné lístky.

    Ako ďalej informovala stanica CNN, vlaky naďalej premávajú, ale hranice s Rakúskom a so Slovenskom sú zatvorené. Úrady sa tak snažia regulovať miesta, kam môžu migranti cestovať.

    Nemci ich nechcú

    Pred dvoma dňami vlak, ktorý to mal z Budapešti namierené cez Bratislavu a Prahu do Berlína, zastavila cudzinecká polícia v Břeclavi, odkiaľ všetkých migrantov z vlaku vyviedla a poslala späť do Maďarska.

    Proti príchodu utečencov sa vzoprelo aj Nemecko. Cez svoje veľvyslanectvo v Budapešti odkázalo imigrantom,  že dublinský dohovor je stále v platnosti. To znamená, že žiadatelia o azyl sa musia bezpodmienečne zaregistrovať v krajine, v ktorej prekročili hranice Európskej únie. „V zásade platí, že aj azylový proces musí prebehnúť v tej istej krajine,“ doslovne píše sa na webe nemeckej ambasády.

    Správu aktualizujeme.

    - Reklama -