Zločiny britských vojakov v Iraku 2003 – 2009. Vyšetrovanie ide slimačím tempom, je to neprijateľné

    0
    Operácie na Blízkom východe. (Autor: repro foto Sputnik News)

    Ako sa vyjadril Mark Warwick z tímu IHAT,  je veľa významných prípadov, kde je dostatok dôkazov na stíhanie. Pripustil, že niektoré by sa mohli považovať dokonca aj za vojnové zločiny. To však závisí od diskusie, no podľa neho sú v súčasnosti skúmané „isté závažné obvinenia“, informuje britský The Independent.

    Neprijateľné tempo

    Počet obvinení mal vzrásť, a  to až desaťnásobne. Kým v roku 2010 malo ísť o 152 obetí, teraz sa hovorí o 1 500, pričom v 280 prípadoch malo ísť o neoprávnené zabitie. No viac ako 200 ešte musia prešetriť.

    Jedným z najznámejších prípadov je iracký hotelový recepčný Baha Mosua, ktorý umrel po tom, ako mal byť bitý a zneužívaný britskými vojakmi v roku 2003.
    Bývalý policajný detektív Warwick vyhlásil, že by sa radi pozreli na dôveryhodnosť tvrdení a niektoré sú duplikáty prípadov. Odpovede sa môžu objaviť až desať rokov po skončení vojny v roku 2009.

    „Zdá sa, že sa to pohybuje slimačím tempom,“ vyhlásila ľudskoprávnička Carla Frestmanová, ktorá tvrdí, že neuveriteľne pomalé tempo vyšetrovanie je neprijateľné. Warwick však oponuje a vyzýva k trpezlivosti. Ľudia podľa neho musia pochopiť zložitosť celého problému.

    Ministerstvo obrany tvrdí, že všetky obvinenia zo zneužívania či nezákonné zabíjanie príjme vážne. Stíhanie podľa ministerstva môže nastať tam, kde je dostatok dôkazov.

    - Reklama -