Zloba medzi Ruskom a Západom: Putin pripomenul, ako to bolo za druhej svetovej

    0
    Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu o stave krajiny v Moskve 20. februára 2019. (Autor: TASR)

    „Čo sa týka toho pozvania či nepozvania, my tiež nepozývame každého na každú akciu,“ povedal Putin podla CNN. „Prečo by ma mali pozývať na každé podujatie? Som azda generál na svadbe alebo čo? Ja mám svojich starostí dosť,“ dodal. „Generál na svadbe“ je tradícia z čias cárskeho Ruska, keď boli generáli bez výnimky príslušníci šľachty a ich prítomnosť na svadbe zvyšovala prestíž. Väčšina sa však nechcela takto zahadzovať, takže sa často našli usmievaví starčekovia, ktorí tú rolu zohrali za istý peniaz.

    Ale Putin upozornil, že západný front bol až druhý front. „Prvý bol u nás. Ak spočítate počet divízií, silu Wehrmachtu, ktorý bojoval proti sovietskej armáde na východnom fronte, a počet vojakov a množstvo vybavenia na západnom fronte, tak vám to bude jasné,“ uviedol podľa CNN ruský prezident. Osláv dňa vylodenia sa zúčastnil napríklad v roku 2014.

    Podobne ako Vladimir Putin sa vyjadrila hovorkyňa ministerstva zahraničia Ruskej federácie Maria Zacharovová. „Vylodenie v Normandii nezmenilo výsledok druhej svetovej vojny a Veľkej vlasteneckej vojny. Výsledok bol určený víťazstvami Červenej armády, hlavne pri Stalingrade a pri Kursku. Tri roky Spojené kráľovstvo a USA preťahovali otvorenie druhého frontu.“

     

     

    Zdroj: Twitter/MFA Russia

    A doplnila: „Aj keď bolo oneskorené, otvorenie druhého frontu malo za cieľ podporiť sovietske vojenské operácie. Nakoniec sme pomáhali našim západným spojencom, keď boli porazení v Ardenách. Dúfame, že si na to naši partneri spomínajú.“

     

     

    Zdroj: dtto

    Ale jeden z diskutujúcich pripomenul, že západní spojenci pred vylodením v Normandii bojovali v Stredomorí a v Taliansku a že Sovieti spoliehali na dodávky techniky a zásob, ktoré Amerika dovážala cez Veľkú Britániu. Nehovoriac o tom, že USA bojovali aj na druhom fronte v Pacifiku proti Japonsku.

     

     

    Zdroj: Twitter/Brendan Bordelon

     

    - Reklama -