Zlikvidovali teroristov, ktorí chystali atentát počas ramadánu

    0
    Ilustračná fotografia (teroristický útok v Tunisku 2015) (Autor: repro youtube, mg)

    Policajný zásah sa uskutočnil v nedeľu v meste Sídí Bú Zíd. Polícia ho pripravovala niekoľko týždňov. Operácia sa začala v nedeľu ráno, keď polícia obkľúčila dom, kde sa zdržiavali podozrivé osoby. Prestrelka s ozbrojencami, skrývajúcimi sa vnútri, trvala podľa očitých svedkov až do podvečera. 

    Jeden z teroristov prišiel o život, keď na svojom tele odpálil tzv. opasok atentátnika. Druhého policajné komando zneškodnilo, kým výbušninu na svojom tele stihol aktivovať. Štyroch ďalších teroristov polícia zadržala. Jeden z mužov bol Netunisan.

    Tuniská polícia neskôr informovala, že jeden zo zabitých teroristov bol lídrom skupiny Ukba ibn Náfi, ktorej bunky od roku 2012 vznikajú po celom Tunisku, pričom však najmä v horských oblastiach pri hraniciach s Alžírskom. 

    Toto zoskupenie je napojené na AQIM a je podozrievané aj zo spoluúčasti na atentáte v tuniskom múzeum Bardo z marca 2015. Tento a podobné teroristické útoky sa prejavili na znížení záujmu zahraničných turistov o dovolenkové pobyty v Tunisku, ktoré je pritom od príjmov v cestovnom ruchu závislé.

    Tuniský premiér Júsuf Šáhid označil udalosti zo Sídí Bú Zíd za “pripomenutie”, že teroristická hrozba je v Tunisku stále prítomná. Rozhlasová stanica RFI uviedla, že v Tunisku sa síce už rok neodohral žiaden teroristický útok, ale úrady pravidelne informujú o likvidácii teroristických buniek.

    Mesto Sídí Bú Zíd je známe ako miesto zrodu Jazmínovej revolúcie, keď sa tam 17. decembra 2010 upálil mladý pouličný predavač Muhammad Búazízí.

    Búazízí v roku 2010 odmietol zaplatiť úplatky inšpektorom, na čo mu zhabali tovar a zbili ho. Keď miestny guvernér odmietol vypočuť jeho sťažnosť, 17. decembra 2010 sa v zúfalstve polial benzínom a zapálil. Zomrel 5. januára 2011 na následky ťažkých popálenín.

    Búazízího smrť podnietila vlnu masových protestov, ktoré viedli k pádu dlhoročného autoritárskeho prezidenta Zína Ábidína bin Alího. Tuniská revolúcia neskôr odštartovala vlnu podobných nepokojov i v ďalších krajinách arabského sveta.

    - Reklama -