Zlé hospodárenie štátu. Roky vládol Smer sám a predsa musia zdravotníctvo dotovať občania, hnevá sa poslanec

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    „Slovenské zdravotníctvo nikdy nebolo prioritou vlády Smeru. Azda ešte poburujúcejšia je skutočnosť, že Ficova partaj zdravie občanov nevníma dostatočne vážne ani dnes, v situácii, keď sa ekonomike štátu významne darí,“ vyčíta na svojom blogu Bastrnák. Financovanie zdravotníctva je podľa neho podvýživené. Je to práve pre odvádzanie peňazí do systému za spomínané skupiny tých, za ktorých to robí štát.

    Bizarné vyhlásenie

    Poslanec prešiel aj ku konkrétnym číslam. „Sadzba poistného za poistencov štátu v tomto roku bola iba 4,16 percent, čo v konečnom dôsledku bolo jedným z dôvodov, že dlhy nemocníc nebezpečne stúpli. V záujme toho, aby sa systém celkom nezrútil, štát túto sadzbu poistného napokon dva mesiace pred záverom roka navýšil na 5,85 percenta, čím sa celoročný priemer sadzby navýšil na 4,44 percenta – to však tiež nie je práve postačujúce,“ vyrátal.

    Ani aktuálne čísla však problém neriešia. Pretože aj pri sadzbe 4,3 percenta ide podľa neho o dosť nízke číslo a krok späť. „To, že vďaka tejto Ficovej matematike bude zdravotníctvo aj v budúcom roku zápasiť s nedostatkom peňazí, potvrdzuje aj fakt, že od januára 2016 musíme v systéme nájsť prostriedky, z ktorých dokážeme vykryť schválené zvýšenie platov pre časť zdravotníkov,“ tvrdí.

    Za  takmer osem rokov, čo Smer vládol v podstate sám, mohol podľa Bastrnáka využiť, že hospodárstvo vykazuje rast. Namiesto toho sa však neuľaví odvodové zaťaženie pracujúcich. Bizarne preto podľa neho vyznieva vyhlásenie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, že zdroje v rezorte navýšia o 275 miliónov eur. Tie však získajú od aktívnej časti populácie.

    - Reklama -