Zlá správa pre EÚ. Nevyzerá to dobre

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    V rámci prieskumu verejnej mienky spoločnosti YouGov, ktorého výsledky publikoval denník Express, bolo oslovených 3 842 ľudí a vyplýva z neho, že Briti by dnes hlasovali za odchod svojej krajiny z Európskej únie. Výsledok je však maximálne tesný. Za odchod z EÚ by hlasovalo 38 % a za zotrvanie len o jedno percento voličov menej. Premiér Cameron bude určite znepokojený aj názormi respondentov na dohodu uzavretú s Bruselom. Takmer polovica z nich si myslí, že ním dosiahnuté výnimky v oblasti prisťahovaleckej politiky nebudú mať na migráciu žiadny vplyv.

    35 % z oslovených respondentov potom vyjadrilo názor, že dohoda je od základu zlá. Naopak za výhodnú pre Veľkú Britániu považuje dohodu len 26 % Britov. A aby toho nebolo málo, Cameronovi sa rapídne znížila dôveryhodnosť v očiach voličov. Za najdôveryhodnejšieho politika označilo v prieskume 34 % oslovených Cameronovho kolegu z Konzervatívnej strany a súčasného starostu Londýna Borisa Johnsona. Pikantné na celej veci je, že práve Johnson pred niekoľkými dňami verejne oznámil svoju podporu odchodu Veľkej Británie z EÚ, čím sa postavil proti svojmu straníckemu šéfovi.

    Pred novinármi tak učinil navyše len deväť minút potom, keď o tom prostredníctvom SMS informoval Camerona, a tak priaznivci Brexitu razom dostali vítanú posilu. Johnson je veľmi obľúbený vďaka svojej excentrickej povahe a priamočiarosti. V porovnaní s Cameronom pôsobí uvoľnenejšie a vďaka jeho podpore akcie priaznivcov odchodu krajiny z EÚ sa jeho preferencie značne zvýšili. Johnson však nehrá „len“ o víťazstvo v referende, ktoré šéf konzervatívcov stanovil na 23. júna, ale aj o svoju politickú budúcnosť. Ako trefne napísal na svojom Twitteri konzervatívny europoslanec David C. Bannerman, ak dôjde k Brexitu, Johnson nahradí Camerona na čele konzervatívcov.

    Súčasnému britskému premiérovi v každom prípade podľa uvedeného prieskumu vyjadrilo dôveru len 29 % ľudí, čo je o päť percent menej ako Johnsonovi, ale o sedem percent viac ako šéfovi euroskeptickej strany UKIP Nigelovi Faragovi. Podporu podľa informácií denníka The Telegraph stráca vzhľadom na referendum o budúcnosti krajiny v EÚ aj vo vlastnej strane. Ako uvádza komentátor tohto denníka Asa Bennett, na začiatku diskusie o referende podporovala Brexit maximálne jedna tretina konzervatívnych poslancov, ale teraz sa už hovorí o polovici z nich. Očakáva sa, že vstupom Johnsona na scénu sa ich počet ešte zvýši.

    Zverejnené výsledky prieskumu denník Express pomerne trefne doplnil grafikou, na ktorej dáva Johnson pomyselný direkt Cameronovi boxerskou rukavicou. Ďalší, kto sa môže Johnsonovým „majstrovským dielom“ cítiť ohrozený, je konzervatívec George Osborne. O súčasnom ministrovi financií Cameronovej vlády sa totiž dlhodobo uvažuje ako o budúcom šéfovi konzervatívcov. Nemenované zdroje však teraz podľa komentátora The Telegraph Bennetta hovoria o tom, že s rastom počtu euroskeptikov v strane klesá ich chuť zvoliť si ho za lídra. Osborne sa totiž od začiatku postavil na stranu premiéra Camerona a plánuje podporovať zotrvanie krajiny v EÚ.

    Denník The Telegraph v súvislosti s úvahami o budúcom šéfovi britských konzervatívcov zverejnil stávky, ktoré vypísala spoločnosť Ladbrokes a podľa ktorých má teraz najväčšiu šancu viesť po Cameronovi konzervatívcov práve Boris Johnson (33 %). Až za ním s odstupom ôsmich percent nasleduje „korunný princ“ strany George Osborne a vedúcu trojicu uzatvára súčasná ministerka vnútra Theresa Mayová s jedenástimi percentami. O výsledku budúceho súboja medzi Osbornom a Johnsonom môže veľa prezradiť aj nedávno realizovaný prieskum ConservativeHome medzi členmi strany. Až 71 % z nich sa vyjadrilo za vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -