Zlá správa pre Afgancov, Iračanov a Somálčanov. Fínsko zatvára svoju otvorenú náruč

    0
    Žiadatelia o azyl z Iraku pred utečeneckým centrom vo fínskom meste Lahti (Autor: SITA)

    Migranti z uvedených štátov tvorili väčšinu z vlaňajšieho rekordného počtu 32.500 azylantov vo Fínsku, ktoré zaznamenalo deväťnásobný nárast žiadostí a azyl oproti roku 2014. Irackí občania predstavovali približne 60 percent z celkového počtu vlaňajších žiadateľov, oznámil fínsky prisťahovalecký úrad. Podľa jeho údajov 5200 žiadostí o azyl podali afganskí občania a takmer 2000 žiadostí Somálčania.

    Fínsko od včerajšieho dňa nevydáva už ani povolenia na pobyt z dôvodu “humanitárnej ochrany”. Povolenie sa poskytovalo v prípade, že žiadateľ o azyl sa nemohol vrátiť do vlasti pre zlú bezpečnostnú situáciu alebo environmentálnu katastrofu, vysvetlil prisťahovalecký úrad vo vyhlásení. To znamená, že fínsky úrad sa bude pri posudzovaní žiadostí o azyl viac zameriavať na “osobné dôvody”, uviedol hovorca úradu pre agentúru DPA. Prúd migrantov do Fínska sa medzitým tento rok spomalil.

    Žiadatelia o azyl z Iraku a Afganistanu tvoria tento rok vo Fínsku približne po 20 percent prípadov. Iračania predstavovali najväčšiu skupinu v období od 1. januára do 16. mája, a to 564 žiadostí, po nich nasledovali Afganci s 547 žiadosťami, dodal hovorca. Zmenou oproti minulému roku bol nárast žiadostí o azyl od Sýrčanov, ktorí sa stali treťou najväčšou skupinou so 195 žiadosťami a odsunuli tak Somálčanov na štvrté miesto. Fínsko zaregistrovalo v roku 2014 okolo 3600 žiadateľov o azyl.

    - Reklama -