Zjednotená Európa je nočnou morou amerických plánovačov. Projekt Trojmorie môže byť pre Slovensko geopolitickou pascou, obáva sa Chmelár

    0
    Eduard Chmelár, politický analytik (Autor: Archív Eduarda Chmelára)

    Podľa analytika je zúfalé, ak predstavitelia nášho štátu nedokážu geopoliticky myslieť. V prípade Iniciatívy troch morí ide vraj z hľadiska budúceho smerovania Slovenska v lepšom prípade o omyl, v horšom o rizikový projekt, označený českou diplomaciou za „podivný“.

    Chmelár pripomenul, že predstavitelia Iniciatívy troch morí sa síce prvýkrát stretli v roku 2015 v New Yorku na podnet chorvátskej prezidentky, je to však medzivojnový poľský geopolitický projekt federácie stredo- a východoeurópskych štátov pod vedením Poľska, pričom cieľom bolo zabrániť zbližovaniu Nemecka a Ruska. No vtedajšia poľská koncepcia Medzimoria nemala podporu veľmocí a Litva a Ukrajina v nej videli ohrozenie svojej nezávislosti.

    Je to poľská agenda, ohrozuje jednotu EÚ

    To, že v strednej Európe sa o projekte Trojmoria takmer nič nevie, podľa analytika len podčiarkuje, že ide predovšetkým o poľskú agendu. Podľa Chmelára nie je nič vzdialenejšie pravde ako vyjadrenia prezidenta Andreja Kisku, že Trojmorie by malo urobiť Európsku úniu ešte silnejšou a súdržnejšou. „Obávam sa, že slovenskí politici sa svojou nepripravenosťou dostali do geopolitickej pasce,“ napísal.

    „Zjednotená Európa je napriek oficiálnej rétorike nočnou morou amerických plánovačov a rovnako ako v prípade Ruska ju vnímajú ako ohrozenie svojich strategických záujmov,“ pokračuje Chmelár.

    Skutočné zámery tohto zoskupenia naznačuje vraj aj prítomnosť amerického prezidenta Donalda Trumpa. Poľsko sa tak po brexite stáva trójskym koňom USA v EÚ. Politológ George Friedman tvrdí, že ohlásenými plánmi na vyslanie vojsk rýchleho nasadenia do Bulharska, Rumunska, Poľska a Pobaltia si USA pripravujú Medzimorie.

    Súčasná poľská vládna elita a Trumpova administratíva vraj chápu Iniciatívu troch morí ako politickú protiváhu nemecko-francúzskej spolupráce. „Takto konštruovaný projekt Trojmoria ohrozuje jednotu Európy a vyhovuje zámerom Spojených štátov,“ uvádza Chmelár. Praha a Viedeň to pochopili a nevyslali na summit svojich prezidentov. Česká diplomacia má záujem na spolupráci v rámci V4 a projekty smerujúce proti tejto vízii odmieta. Podobný postoj zaujala pre väzby na Nemecko aj rakúska diplomacia.

    V4 zanikne, mali by sme sa orientovať na dunajské štáty

    Chmelár sa domnieva, že V4 je odsúdená na zánik. Pôvodný koncept V3 bol dobrý na zvýšenie našej šance integrácie do EÚ. Dnešné Poľsko s ašpiráciami na regionálnu veľmoc pritom nachádzalo pochopenie v Nemecku a Francúzsku, ktoré s ním vytvorili Weimarský trojuholník, ale aj v Spojených štátoch. Jeho geopolitika však bola orientovaná vždy skôr na Pobaltie a stredná Európa sa poľskej hegemónii skôr bránila.

    So štátmi bývalej habsburskej monarchie a štátmi juhovýchodnej Európy, ako je Chorvátsko, Slovinsko, Rumunsko, Bulharsko a Srbsko, máme okrem historických a kultúrnych väzieb aj dynamickejšie ekonomické vzťahy ako s Poľskom, nazdáva sa Chmelár. Upozornil, že o technologickej vízii spolupráce dunajských štátov, teda akomsi Podunajsku, písal nedávno aj denník The Financial Times. Žiaden z týchto štátov by pritom neašpiroval na hegemóna ako Poľsko. „Slovensko by regionálnu spoluprácu malo rozvíjať v súlade so svojimi geopolitickými, ekonomickými a kultúrnymi záujmami,“ uzavrel Chmelár svoj článok.

    - Reklama -