Život kresťanov v Sýrii sa zmenil s príchodom Islamského štátu. Prečítajte si, ako žili pred tým. Možno budete prekvapení

    0
    Ilustračné foto: Sýria, krajina je zničená vojnou (Autor: SITA)

    Ako sa však žilo v krajine, ktorú dnes ovláda konlifkt medzi viacerými znepriatelenými stranami? Na túto otázku ponúka odpoveď článok na portáli Postoy.sk, ktorý sa zaoberá situáciou, v akej dnes žijú sýrski kresťania. Prezident Bašar Asad, ktorý roky vládne tvrdou rukou Sýrii, nie je vzorom dodržiavania ľudských práv, ale kresťanom žijúcim v Sýrii vždy garantoval takú mieru slobody, o akej si mohli nechať v ostatných moslimských krajinách iba snívať.

    S príchodom roku 2011 a vypuknutím občianskej vojny sa všetko začalo meniť a situácia sa stala pre kresťanov neznesiteľnou, keď do Sýrie vkročili jednotky Islamského štátu, ktoré radikálne presadzujú islamské právo. Už v roku 1973 bola pritom náboženská sloboda kresťanov garantovaná aj v ústave. Kresťania mali na základe ústavného zákona právo na výstavbu kostolov a mohli na tento účel získať aj pozemky od štátu a dotácie. Pred príchodom Islamského štátu bola totiž Sýria prísne sekulárnym štátom, ktorý neuprednostňoval žiadne náboženstvo.

    Zaujímavý je aj fakt, že všetky kostoly, mešity a ďalšie náboženské inštitúcie boli oslobodené aj od platenia daní, keď nakupovali veci potrebné na ich prevádzkovanie. Kresťania smeli počas asadovského režimu praktizovať svoju vieru verejne, pričom im na znak náboženskej tolerancie boli uznané ich veľké sviatky ako dni pracovného pokoja. Bohoslužby dokonca vysielali aj televízie a miestne rozhlasové stanice.

    - Reklama -