Živel v Taliansku kosil všetko rad-radom. Zničené budovy, uzavreté cesty, desiatky zranených. Všetko sa zrútilo, hlási starosta jednej z obcí

    0
    Záchranári zasahujú po zemetrasení. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Podľa talianskeho Národného inštitútu geofyziky a vulkanológie (INGV) k zemetraseniu došlo o 07.40 h SEČ a jeho epicentrum sa nachádzalo v Národnom parku Sibillini, hornatej oblasti ležiacej v regiónoch Marche a Umbria, približne 120 kilometrov severovýchodne od Ríma.

    “V tejto chvíli nemáme nijaké správy o obetiach. Desiatky ľudí utrpeli ľahké zranenia s výnimkou jednej osoby, u ktorej sú zranenia ťažšie,” uviedol na tlačovej konferencii šéf talianskej civilnej ochrany (Protezione Civile) Fabrizio Curcio. Dodal, že v dôsledku zemetrasenia sa zrútilo množstvo budov a bolo nutné uzavrieť niekoľko ciest.

    Veľké škody napáchalo zemetrasenie v starobylom meste Norcia, kde sa zrútila katedrála sv. Benedikta zo 14. storočia, z ktorej zostalo stáť iba priečelie. Zemetrasenie tiež poškodilo mestské hradby a kostol Panny Márie známy freskami z 15. storočia. Menšie škody zanechalo po sebe zemetrasenie aj v stredovekom meste Umbria.

    “Všetko sa zrútilo, vidím len kúdol dymu, je to katastrofa,” uviedol pre agentúra ANSA starosta obce Ussita, kde zemetrasenie spôsobilo veľké materiálne škody. K najnovším otrasom pôdy v strednom Taliansku došlo približne 30 kilometrov od obce Amatrice, kde si zemetrasenie s magnitúdou 6,0, ktoré túto oblasť zasiahlo 24. augusta, vyžiadalo 236 obetí na životoch.

    - Reklama -