Žitňanskej pravá tvár? Reči o tom, aká je zásadová, sú povera, tvrdí komentátor

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    „Že som tú Žitňanskú nevyrazil z kandidátky,“ cituje komentátor Dag Daniš bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu. Expremiér sa na adresu Žitňanskej vyjadril na konferencii v októbri 2015 a Luciu Žitňanskú označil za jednu z vinníčok rozpadu SDKÚ.

    Dag Daniš vo svojom komentári na Aktuality.sk vysvetľuje, prečo je predstava Žitňanskej ako „bojovníčky za čistotu“ pomýlená. „Žitňanská nemala vo zvyku bojovať za princípy. A dokonca ani za stranu. Zvykla bojovať sama za seba. A za svoje funkcie. V strane aj vo vláde,“ myslí si Daniš.

    Komentátor pripomína, že v zásadných sporoch v SDKÚ Žitňanská väčšinou stála na nesprávnej strane. V kauze, keď firma nitrianskeho šéfa SDKÚ Ščurku prenajala budovu daňovej správe, sa tento problém pokúsila vyriešiť Radičová. Na Prezídiu SDKÚ sa však Žitňanská postavila na stranu podnikateľa.

    Veľký rozpor v Žitňanskej konaní prišiel s kauzou Gorila. Po zverejnení spisu prejavila vtedajšia premiérka Radičová snahu o odvolanie prezidentky Fondu národného majetku Bubeníkovej. Žitňanská však podľa Daniša hlasovala tak, ako jej kázali v strane, a Bubeníkovú vo funkcii podporila. „Dnes to možno znie neuveriteľne, ale vtedy, na začiatku, Žitňanská patrila medzi tých, ktorí kryli kauzu Gorila,“ píše komentátor.

    Spomínaný podraz na Dzurindu spáchala Žitnňanská tesne pred voľbami v roku 2012. Spochybnila ho ako lídra a rozhodla sa ho vo funkcii nahradiť. „Žitňanská v kampani podrazila vedenie, stranu… A všetko vsadila na jedinú kartu. Na seba,“ píše Daniš a dodáva, že súčasnej ministerke to vtedy nevyšlo a predsedom SDKÚ sa stal Pavol Frešo.

    Žitňanská má vraj v sebe kus snaživosti, úradníckej a kariérnej, myslí si komentátor a priznáva, že ako ministerka aj v minulosti urobila niekoľko pozitívnych rozhodnutí. Vyzdvihuje najmä boj proti Harabinovi či povinné zverejňovanie zmlúv medzi štátom a súkromníkmi. „Ako politička je však málo odvážna, nedôrazná a mierne alibistická,“ myslí si Daniš a dodáva, „vo Ficovej vláde bude zrejme fungovať spoľahlivo. Poslušne. Aspoň dovtedy, kým bude cítiť prestíž a perspektívu. Nie verejnú – tú Ficov spolok s Bugárom nemá. Osobnú.“

    - Reklama -