Žitňanská sa kajá za spôsob odobratia školáčika Marca. Richter hľadá vinníka inde

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    Ako povedala dnes Žitňanská v parlamente na Hodine otázok, mrzí ju spôsob, ako bolo vykonané odňatie dieťaťa minulý týždeň v piatok v Základnej škole v Brehoch. Podľa ministerky výkon rozhodnutia bol urobený necitlivým spôsobom.

    „Takýto výkon vo vzťahu k deťom je neadekvátny, neprijateľný a v rozpore s pravidlami,“ vyhlásila ministerka na otázku jedného z jedenástich poslancov NR SR, ktorí sa o kauzu zaujímali. Žitňanská upozornila, že vyhláška ministerstva zohľadňuje, ako sa pri výkone má vyšší súdny úradník správať.

    „Očakáva sa, že úradník s riaditeľom školy prekonzultuje postup. Cieľom je dohodnúť odňatie dieťaťa, ktoré bude najviac šetrné pre dieťa. Vyšší súdny úradník má široké kompetencie na realizáciu rozhodnutia,“ povedala s tým, že je potrebné oddeliť výkon rozhodnutia od samotného rozhodnutia, u koho má dieťa byť.

    Predseda Okresného súdu v Žiari nad Hronom, do ktorého obvodu výkon rozhodnutia týkajúci sa Marca spadá, dnes rokoval s vyššími súdnymi úradníkmi, pričom ich usmernil, aby výkonom rozhodnutia venovali zvýšenú pozornosť. Zároveň vydal pokyn vyšším súdnym úradníkom, aby predsedu súdu informovali o poverení vykonať súdne rozhodnutie, ktoré sa týka maloletých detí. Predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici uložil zabezpečiť porady sudcov a úradníkov v kraji, ktorí vybavujú agendu detí. Cieľom je zabezpečiť, aby pred každým výkonom boli úradníci poučení o postupe a dôsledkoch pre dieťa. Sudcovia majú tiež zabezpečiť, aby sa vyšší súdni úradníci zúčastňovali na školeniach. Na výkon rozhodnutí, ktoré sa týkajú detí, majú byť poverení úradníci, ktorí majú dostatočnú prax a skúsenosti.

    Za výkon súdneho rozhodnutia v základnej škole v Brehoch je podľa ministra práce Jána Richtera zodpovedné zlyhanie vyššieho súdneho úradníka. „Je to plná zodpovednosť vyššieho súdneho úradníka,“ vyhlásil. Richter sa vo svojej odpovedi venoval úlohe sociálnej pracovníčky pri výkone rozhodnutia. Podľa zistení pracovníčka požiadavku vyššieho súdneho úradníka o výkon rozhodnutia dostala so 48-hodinovým predstihom. Informovala o tom ústredie i svojich nadriadených. Zároveň požiadala o konzultácie o právomociach a kompetenciách počas výkonu súdneho rozhodnutia. „Preberalo sa s ňou, že dieťa bude rozrušené,“ povedal minister s tým, že pracovník sociálneho úradu musí dbať, aby výkon rozhodnutia bol čo najšetrnejší k dieťaťu. „Ale výkon podlieha súdnemu úradníkovi. Pracovníčka nemôže zmeniť postup, ani zastaviť výkon,“ uviedol.

    Sociálna pracovníčka prišla podľa Richtera v piatok pred školu, kde sa stretla s matkou a úradníkom. Bola prekvapená, že škola nebola pripravená a nikto ich nečakal. Do triedy podľa ministra prvá vošla matka a oznámila, že si chce zobrať syna a chce s ním hovoriť na chodbe, pričom učiteľka odmietla Marca vydať. Matka, súdny úradník i sociálna pracovníčka stáli za dverami. „Navrhli, aby išli za riaditeľkou spolu. Matka a pracovníčka išli za riaditeľkou, úradník zostal na mieste. Úradníčka mala ambíciu zabrániť stresu detí, myslela, že riaditeľka môže upokojiť situáciu a pomôcť výkonu rozhodnutia. O situácii informovala riaditeľku a požiadala ju, aby komunikovala so súdnym úradníkom. Riaditeľka a úradník i matka vstúpili do triedy. Matka sa snažila rozprávať s Marcom. Úradník oboznamoval učiteľku i riaditeľku školy s výkonom súdneho rozhodnutia,“ popísal situáciu minister. Stres pre chlapca i deti podľa pracovníčky stúpal. „Naša pracovníčka sa tiež s Marcom rozprávala, lebo ho poznala. Hovorila mu, že odíde s maminkou,“ konštatoval minister.

    Pri samotnom výkone rozhodnutia pracovníčka úradu sociálnych vecí dbala na to, aby odvádzala dieťa matka a nie úradník. Marco sa pritom bránil. „Dieťa odvádzala matka, pričom Marca nebila, ani nepoužila iné násilie,“ dodal Richter s tým, že po výkone rozhodnutia sa pracovníčka o Marca zaujímala a kontaktovala matku. Minister upozornil, že sociálna pracovníčka sa s Marcom stretla trikrát, naposledy 18. apríla a videla vzájomné objatia medzi chlapcom a matkou. „Marco sa nebránil osobnému styku. Bol minimálne spokojný. Nemala pochybnosti o ich vzťahu,“ konštatoval minister. Slovenské úrady už podľa neho dostali vyrozumenie zo Švajčiarska, že matka pracuje. Marco s ňou býva v štvorizbovom byte v slovenskej komunite a chodí do školy.

    Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny dostali od ministerstva pokyn, aby sa ich pracovníci vopred oboznámili s priebehom výkonov súdnych rozhodnutí a upozornili súdnych úradníkov na možné problémy. „Nemôžeme vstupovať do právomocí justície, ale môžeme pri príprave výkonu rozhodnutia zabrániť podobným situáciám,“ uviedol Richter, ktorý by chcel väčšie oprávnenie pre sociálnych pracovníkov a to, aby mali aj právo pozastaviť výkon rozhodnutia.

    Odpoveď Richtera sa nepáčila lídrovi hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi. „Keby som tam mal dieťa, tak niekoho roztrhnem. Očakával by som, aké zmeny urobíte a nie sa vyhovárať,“ povedal ministrovi. Ten reagoval, že jeho rezort nikdy nebude niesť zodpovednosť za individuálne zlyhanie súdneho úradníka.

    Na prípad Marca upozornila blogerka Monika Kozelová. Podľa nej prípad nie je štandardný. O malého Marca sa takmer od narodenia starala stará mama, súd ho po siedmich rokoch prisúdil matke. Vyšší súdny úradník a pracovníčka úradu práce, sociálnych vecí a rodiny zobrali Marca z triedy plnej detí v piatok v Základnej škole Brehy.

    - Reklama -