Žitňanská prirovnáva kotlebovcov k proruským separatistom

    0
    Lucia Žitňanská (Autor: TASR)

    Ministerka spravodlivosti a zároveň podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská vo svojom komentári hovorí, že je pochopiteľné, že sa kotlebovcom nepáči rozhodnutie generálneho prokurátora, a že ho označujú za politický útok, lebo nemajú inú možnosť. Pozastavila sa nad vyjadreniami predsedu ĽS NS v nedeľnej diskusnej relácii. „Fašizmus je vláda ovládaná oligarchami a finančnými skupinami,“ cituje Žitňanská Kotlebu so slovami, že po parazitoch a asociáloch zaradil do svojho slovníka oligarchov a finančné skupiny, čo ministerka spravodlivosti vníma hlavne ako rétorický pokus zaradiť sa do opozičného politického mainstreamu. „Rovnako sa o to snažili aj proruskí separatisti na Ukrajine, keď za fašistickú začali označovať práve Porošenkovu vládu,“ dodáva.

    Podľa jej názoru bude dôležité sledovať, ako na situáciu a diskusiu budú reagovať aj predstavitelia opozičných strán. „Treba tiež povedať, že po prvotnom šoku, keď sa extrémisti minulý rok neočakávane objavili v parlamente, sa ľady na Slovensku pohli. Tvrdší postup štátu už prináša prvé výsledky,“ píše Žitňanská s tým, že sa napríklad sprísnilo postihovanie trestných činov extrémizmu či sťažila sa im komunikácia na sociálnej sieti.

    „V dôsledku obáv z rôznych postihov (od blokovania stránok až po trestné stíhania) kotlebovci prešli na ruské sociálne siete a ich vplyv na našu verejnú mienku je o poznanie menší,“ hovorí ministerka s tým, že na boj s extrémizmom len právo nestačí a extrémisti musia pocítiť dištanc spoločnosti. „Spoločnosť musí byť natoľko silná, aby extrémistom ukázala hranicu a na to dnes máme príležitosť,“ uzatvára.

    - Reklama -