Žitňanská prekvapuje. Kaliňákovi poslala jasný odkaz

    0
    Lucia Žitňanská, podpredsedníčka strany Most-Híd (Autor: SITA)

    Kauza Bašternák je stále aktuálna a Robert Kaliňák je stále ministrom vnútra. Okrem toho, že pol Slovenska nerozumie, ako je to ešte možné, strácajú občania Slovenska aj dôveru v schopnosť Policajného zboru, ktorý sám Kaliňák riadi, viesť objektívne vyšetrovanie.

    Podľa ministerky spravodlivosti Žitňanskej ide v kauze Bašternák najmä o dôveryhodnosť inštitúcií a polície ako takej, uviedla v rozhovore. Myslí si, že práve toto je chvíľa, keď treba urobiť politické rozhodnutie a Kaliňák by mal z postu ministra vnútra odstúpiť. Jedna vec sú podľa nej fakty, avšak v niektorých situáciách, akou je aj táto, keď kauza ubližuje Policajnému zboru, bez ohľadu na oprávnenosť výčitiek a obvinení je potrebné uprednostniť zachovanie dôveryhodnosti inštitúcií. Podľa nej je teraz na Kaliňákovej zodpovednosti riziko možnej straty dôveryhodnosti rezortu vnútra.

    Na otázku, či bude strana Most-Híd trvať na odchode Kaliňáka z funkcie, odpovedal Žitňanská, že Most bude primárne presadzovať systémové zmeny v rezorte spravodlivosti, ale aj na posilnenie dôveryhodnosti polície. Treba si však uvedomiť, že tento proces nie je len otázkou výmeny figúrok.

    Pokrivkávajúca dôveryhodnosť však nie je len problémom polície a borí sa s ňou aj rezort spravodlivosti. „Pre zvýšenie dôveryhodnosti v justícii je potrebné, aby súdne konania prebiehali rýchlejšie a súdne rozhodnutia boli dôveryhodné,“ myslí si ministerka.

     V tejto oblasti je sporným aj menovanie Radoslava Procházku do Luxemburgu. Kým jedni ho podporujú, iní protestujú, ako aj člen súdnej rady Ján Klučka, ktorý sa na vyjadrenie nespokojnosti s týmto rozhodnutím vzdal funkcie. Žitňanská Procházkovu kandidatúru podporila. „Uvedomujem si zložitosť jeho kandidatúry. Na jednej strane nikto nespochybnil odbornosť Radoslava Procházku a nedovolila by som si to ani ja, na druhej je jeho dvojročná politická kariéra so všetkými úskaliami. Finálny verdikt však dá niekto, kto je úplne mimo Slovenska a nastaví nám latku,“ povedala.

     

    - Reklama -