Žitňanská chce riešiť situáciu súdov v Bratislave. Nemýľte sa, len priestorovú

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    Ministerka v tejto súvislosti zdôraznila, že ide o ekonomickú otázku, o ktorej sa chce rozprávať s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD). Predseda vlády Robert Fico počas tohtotýždňovej návštevy ministerstva spravodlivosti prisľúbil, že Žitňanskú v rokovaniach o navýšení budúcoročného rozpočtu rezortu podporí.

    V programovom vyhlásení si súčasná vláda predsavzala, že vytvorí podmienky pre zrušenie zdieľania spoločných priestorov ministerstva spravodlivosti s Najvyšším súdom. Dnes sídlia v budove na Župnom námestí. „Bola by som principiálne rada,“ odpovedala ministerka vo štvrtok (2.6.) na otázku, či sa podarí splniť tento cieľ v súčasnom volebnom období.

    Priestorovú situáciu ministerstva i Najvyššieho súdu vníma Žitňanská ako nevyhovujúcu. „Podmienky nie sú dôstojné ani pre Najvyšší súd, tlačia sa v kanceláriách, nie je to v poriadku,“ skonštatovala. Zdieľanie jednej budovy výkonnou a súdnou mocou nie je podľa nej vhodné ani zo symbolického hľadiska.

    Túto otázku však nepokladá za jedinú prioritu. „Rovnako dôležité je napríklad to, aby sa vyriešila situácia súdov v Bratislave, aby justícia v Bratislave mala podmienky na výkon súdnictva,“ vysvetlila. „Povedala by som, že to je možno úloha ešte pred úlohou riešenia tejto budovy (na Župnom námestí, pozn. red.),“ zdôraznila.

     V kritickej situácii je Okresný súd Bratislava I, ktorý sídli spolu s Krajským súdom Bratislava v budove Justičného paláca. Štát preň kúpil v roku 2013 od hlavného mesta za takmer 3,7 milióna eur budovu bývalej Základnej školy na rohu Lazaretskej a Cukrovej ulice. 

    „Riešenie situácie bratislavských súdov umožňuje aj iné pohľady riešenia,“ odpovedala Žitňanská na otázku, či sa rekonštrukcia uskutoční. „Samozrejme, že to súvisí aj s ekonomikou. Verím, že v priebehu tohto roka prídeme s tým, ako vyriešiť situáciu všetkých súdov v Bratislave, ale dnes by som nerada prejudikovala,” doplnila ministerka.

    Tento týždeň bola uzavretá priestorová otázka Súdnej rady, ktorá sa presťahovala do budovy Miestodržiteľského paláca na Hlavnom námestí. Premiér Robert Fico v roku 2014 prisľúbil, že nájde vhodné reprezentačné priestory aj pre Najvyšší súd. Žitňanská teraz vidí riešenie skôr opačne.

    „Niekto z tejto budovy musí odísť a musí odísť niekam, a to je otázka ekonomická vo veľkej miere, pretože ja si viem predstaviť, že ministerstvo spravodlivosti uvoľní priestory pre Najvyšší súd,“ uviedla s tým, že budova na Župnom námestí bola postavená pre Najvyšší súd a je vybavená pojednávacími miestnosťami.

    - Reklama -