Žitňanská: Prejavy nenávisti nemajú v tolerantnej spoločnosti miesto

    0
    Lucia Žitňanská (Autor: TASR)

    Ústava SR podľa nej chráni práva a dôstojnosť každého človeka. “Osvojiť si tento princíp a brať ho ako samozrejmú súčasť života považujem za jednu z najdôležitejších výziev, bez ktorej sa ako spoločnosť nepohneme ďalej. Stále môžeme mať pritom rôzne názory k rôznym témam, aj k téme LGBTI,” napísala dnes na Facebooku.

    Dnešný Dúhový Pride vyvolal spor medzi koaličnou SNS a verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou, ktorá pochod verejne podporila a na svojom úrade vyvesila aj dúhovú vlajku. Národniari to označili za zneužívanie právomoci a žiadali ju okamžite zvesiť, čo sa nestalo. Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška to označil za ignoráciu, Patakyová podľa neho hlboko sklamala lídra SNS a predsedu parlamentu Andreja Danka. Viac sme o tom písali TU.

    “Predvádzanie sa verejnej ochrankyne práv na Pride, pochode LGBTI komunity, za mlčania (tichého súhlasu) Úradu vlády SR či verejne deklarovaná podpora Mosta-Híd pre takéto správanie sa ombudsmanky (ktoré je v kolízii s dohodami z koaličnej zmluvy) je nielen poburujúce, ale nám tiež otvorilo nový, zásadný ideologický konflikt vnútri koalície – otázku plnenia rozličných požiadaviek LGBTI,” napísal dnes na Facebooku. Myslí si preto, že cieľom Smeru-SD a Mosta-Híd nie je stabilizovať súčasnú vládnu zostavu.

    Dúhový Pride ukazuje podľa Martina Poliačika z SaS nielen na to, že téma práv menšín je dôležitá, ale že spoločnosti na nej záleží. “Že aj na Slovensku žijú ľudia, ktorí vedia, že inakosť je viac ako v poriadku a je to v skutočnosti niečo, z čoho profitujeme všetci. Že tu chceme žiť vo vzájomnej spolupráci a vážime si jeden druhého,” napísal na sociálnej sieti. “Verím, že raz LGBTI nebude musieť byť vôbec témou, ale bežnou súčasťou našich životov,” doplnila Lucia Nicholsonová z SaS. Ako podpredsedníčka Národnej rady SR prebrala nad podujatím záštitu.

    “S témou LGBTI treba narábať uvážlivo, lebo má v sebe potenciál vzbudzovať nenávisť. Dúhový pochod je mimo tohto uvážlivého prístupu,” uviedol predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina. Ak muž podľa neho nechce bozkávať ženu alebo žena muža, “tak je im zverená iná úloha ako plodiť deti”. “Kresťanskí demokrati nemôžu ustúpiť z ochrany prirodzených zákonov, ochrany manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy a ani neustúpi,” dodal.

    - Reklama -